Dok Coca-Cola na aukciji prodaje svoj prvi NFT, sve više brendova ulazi u Metaverse

0

Coca-Cola je svoju povijest kolekcionarstva upotpunila prvim NFT-om, digitalnom jaknom s mjehurićima.

Svjetski div bezalkoholnih pića sa sjedištem u Atlanti prodaje seriju od četiri NFT-a, poznatih kao nezamjenljivi tokeni ili žetoni, a sav prihod će donirati sportskoj organizaciji Special Olympics International, čiji je cilj zaustaviti diskriminaciju osoba s intelektualnim teškoćama.

NFT-i (Non-fungible Token) su digitalna imovina podržana blockchain tehnologijom, a posebno su ih ove godine vrlo brzo usvojili umjetnici i ljubitelji kriptovaluta. Zanimanje za ovaj sektor potaknulo je kompanije kao što su Pringles i Superplastic da stvore NFT-e, s nadom da će iskoristiti kripto-kulturni zeitgeist.

Osim metalne crvene jakne s mjehurićima, NFT serija također uključuje digitalne inačice trgovačkih kartica Coca-Cole iz 1940. i “vizualizator zvuka” koji sadrži klasične zvukove Coca-Cole, poput otvaranja boce i točenja pića. Aukcija Coca-Cole počet će se licitirati 30. srpnja i trajat će do 2. kolovoza na OpenSea, mrežnom tržištu za NFT-ove i ostale kolekcionarske predmete.

„To nam je zaista dalo priliku da istražimo robusni prostor koji digitalni prostor pruža. Ovo je stvarno zanimljiva konvergencija oblika, funkcije i estetike i sjajna mogućnost da radimo stvari u pokretu i oživimo umjetnička djela”, rekao je Joshua Schwarber, viši direktor globalnog digitalnog dizajna u Coca-Coli.

Coca-Cola ima dugogodišnje iskustvo u stvaranju i prodaji kolekcionarskih predmeta u stvarnom svijetu. Na web stranici tvrtke ograničeno izdanje Normana Rockwella s četiri ispisa Coca-Cole prodaje se po cijeni od 400 dolara, dok se stari njemački plastični hladnjak Trink može kupiti za 550 dolara. Tu su i boca Steuben Crystal 125. godišnjice za 275 dolara, Chevrolet Hauler iz 1970. godine za 34,95 dolara i “Prvih sto godina kolekcionarske knjige” za 25 dolara.

Kompanije preplavljuju tržište novim digitalnim umjetničkim djelima

Coca-Cola je samo jedan od brojnih značajnih brendova koji su ove godine eksperimentirali s NFT-ima. I dok je Taco Bell bio među prvima koji su uskočili u NFT, luksuzni brendovi poput Dolce & Gabbana ovog su mjeseca objavili vlastite visokomodne NFT kolekcije, a pridružio im se i Campbell’s s novodizajniranom etiketom za juhu te pivski div Stella Artois. 

“Ulozi za brendove koji rade NFT su veliki jer je vjerojatnije da će ih ljudi kupiti od slavnih osoba nego od neke kompanije”, izjavio je Gary Vaynerchuck, suosnivač i izvršni direktor tvrtke VaynerMedia, poznat po svom brzom usvajanju digitalnih platformi.

I dok je generalno optimističan za NFT-ove, Vaynerchuck predviđa da bi većina NFT projekata vezanih uz robne marke mogla završiti “katastrofalno” bez pravog pristupa.

Zatvorene zajednice kripto entuzijasta i umjetnika stvaraju visoku ljestvicu za marketinške stručnjake koji aktivno žele sudjelovati u ovakvom digitalnom prostoru. Zato je važno da brendovi budu fokusirani na povezivanje s pravom publikom, a ne samo na praćenje trendova i stvaranje NFT-a.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X