Države pritišću EU da izda konačne kripto regulacije

0

Europska unija planira provesti sveobuhvatnu regulativu za kriptovalute do 2024. godine, navodno su otkrila dva izvješća EU-a. To je uslijedilo nakon što je pet europskih ministara financija pozvalo Europsku komisiju da uspostavi “vrlo jaka i jasna pravila” o kriptovalutama.

Uskoro dolazi EU kripto regulacija

Očekuje se da će sveobuhvatan regulatorni okvir za kriptovalute biti uspostavljen u roku od četiri godine, prema dva dokumenta EU-a, izvijestio je Reuters u petak. Obrazložili su da bi do 2024. godine EU trebao uspostaviti sveobuhvatan regulatorni okvir koji omogućava prihvaćanje tehnologije distribuirane knjige (DLT) i kripto-imovine u financijskom sektoru.

Prema Euractivu, paneuropskoj publikaciji specijaliziranoj za politike EU, Europska komisija objavit će Strategiju digitalnih financija zajedno sa svojim novim pravilima o kriptovalutama kasnije ovog mjeseca. Oni ocrtavaju prioritetne akcije Komisije do 2024. godine.

Uz postojeći prijedlog regulacije kriptovaluta, izvršni potpredsjednik Europske komisije zadužen za gospodarstvo i financije Valdis Dombrovskis rekao je da Komisija također može ažurirati „bonitetna pravila za kripto imovinu u posjedu financijskih tvrtki”. Ovo bi moglo prisiliti banke s tom digitalnom imovinom da drže višak kapitala kao hedge, s obzirom na nestabilnost i rizike povezane s tom imovinom. 

Koji je cilj EU kripto regulacija?

Ta dva dokumenta napominju da će nacrt zakona razjasniti kako se postojeća pravila primjenjuju na kriptovalute i postaviti nova pravila tamo gdje postoje praznine, objasnio je Reuters, dodajući da bi “također trebao riješiti rizike povezane s tim tehnologijama”. U dokumentima se također navodi da Komisija želi olakšati razmjenu podataka unutar financijskog sektora kako bi potaknula konkurenciju i širi spektar usluga, istodobno podržavajući načelo “isti rizik, ista pravila, ista regulativa”.

Štoviše, Europska komisija želi povećati upotrebu digitalnih financija jer je 78% plaćanja u eurozoni trenutno u gotovini, napomenulo je izdanje, dodajući da bi nova pravila trebala biti na snazi ​​u roku od četiri godine. Tako bi novi kupci mogli početi “koristiti financijske usluge brzo nakon dovršetka provjere AML i KYC protokola. “

Prošli su tjedan ministri financija Francuske, Njemačke, Italije, Nizozemske i Španjolske pozvali Europsku komisiju da u svoj nadolazeći prijedlog kriptovaluta uvrsti “snažna pravila”. Ovo se posebno odnosi na globalne digitalne tokene poput Facebookove Libre. U zajedničkoj izjavi rekli su da stablecoinima ne bi trebalo biti dopušteno djelovanje u zemljama EU dok se ne riješe pravni, regulatorni i nadzorni izazovi.

 “Čekamo da Komisija izda vrlo snažna i jasna pravila kako bi se izbjegla zlouporaba kriptovaluta za terorističke aktivnosti ili za pranje novca”, citiran je francuski ministar financija Bruno Le Maire.

Kakvo je vaše mišljenje o EU kripto regulativama? Imaju li države agendu s obzirom na to da žele zabraniti korištenje stablecoina te potencijalno umjesto njih “ugurati” CBDC-ove (državne kriptovalute)?

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X