eBay dodaje ‘virtualnu valutu’

1

screenshot/coindesk.comAmerički eBay uveo je kategoriju za “Virtualnu valutu” s velikim brojem aktivnosti vezanih uz Bitcoin i altcoin – uključujući i rudarske dionice.

Popularna online stranica potiho je uključila Bitcoin u kategoriju pod nazivom ‘Kovanice i papirni novac’, no iako eBay još uvijek ne prihvaća Bitcoin kao službeni način plaćanja, bilo kakvo priznavanje ove valute je od velikog značaja.

Jedan popis u kojem se prodavao dogecoin u svom je opisu sadržavao sljedeće:

Bit će isporučen preko USPS-a, UPS-a, FedEx-a, odnosno načinom dostave po vašem izboru.

Postoje, međutim, i drugi popisi koji obećavaju da će kovanice biti poslane elektroničkim putem. Podkategorije ‘Mininig Hardware’ i ‘Mining Contracts’ to omogućavaju opcijama ‘Kupi odmah’ i ‘Aukcija’.

Takvo što nije dopušteno na stranici britanskog eBaya, koja je kategoriju “Virtualne valute” imala od veljače, ali su određeni popisi morali biti klasificirani kao oglasi.

eBay s digitalnim valutama ima vrlo šaroliku povijest, u kojoj se uvijek sve svodilo na jedno pitanje – “Hoće li ih uvesti ili neće?”.

Američka komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC) je početkom 2014. Bitcoin navodila kao “potencijalnog konkurenta“ PayPal-a, koji obično na jednu transakciju naplaćuje naknadu od 2-3 %.

Prethodni popisi

Reakcije na novu kategoriju ‘virtualne valute’ stižu i iz Reddita i mješavina su optimizma i opreza, a mnogi tvrde da ga je tvrtka dodala i prije, samo da bi ga u kasnijoj fazi mogla ukloniti.

PayPal se također poigrava s idejom prihvaćanja Bitcoina. Predsjednik David Marcus napomenuo je u intervjuu koji je dao u travnju 2013. da su digitalne valute “vrlo fascinantne” i dodao: “Mi smo, na neki način, već razmišljali o njihovom uvođenju.”

Predsjednik ebay-a, John Donohoe, također je razmišljao o mogućnosti integracije Bitcoina u PayPal “jednoga dana”, uz izjavu kako na Bitcoin u eBayu “gledaju vrlo pomno”.

Potencijalne zamke

Postoji određena zabrinutost oko popisa na eBayu vezanih za Bitcoin dionice. Mnogi od tih poslova završili su ‘u suzama’ jer ih proizvođači hardvera ne isporučuju na vrijeme.

Okviran broj rudarskih strojeva prema kategorijama mogao bi potencijalnom korisničkom odnosu eBaya zadati probleme, ukoliko se pojave nezadovoljni kupci koji se smatraju prevarenima te zahtijevaju povrat sredstava.

Čak i na stranici ‘Virtualne valute’ postoji veliki baner koji reklamira “povrat sredstava s eBaya – uzmite artikl koji ste naručili ili vratite svoj novac”.

Trgovanje digitalnim valutama na eBayu može biti i zamka, i to zbog povrata sredstava i zahtjeva PayPal-a za kovanicama nakon promjene vlasnika.


Izvor:

eBay adds “Virtual Currency” category

Photo: eBay

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

1 Comment

  1. Vidreven on

    Ma taj eBay je ko i Kina, ne zna što bi s bitcoinom. Prvo su ga zabranili pa sad ga ipak ne budu zabranili… Čitam kako ljude banaju ako prihvaćaju BTC za opremu ili ako prodaju minere i sl. BTC ima dobru šansu da zamijeni paypal pa eBayu možda ne bi bilo loše da prihvati bicoin. Njima je charge-back problem koji bitcoin ne podržava. Eventualno ako implemetiraju multisig (2-of-3 recimo).

Leave A Reply

X