ECB tvrdi kako su CBDC-ovi najbolje sredstvo za prekogranična plaćanja

0

Nedavna studija koju je provela Europska središnja banka (ECB) o identificiranju konačnog medija prekograničnog plaćanja okrunila je digitalnu valutu središnje banke (CBDC) kao pobjednika u odnosu na konkurente, uključujući bankarstvo, Bitcoin i stablecoine, među ostalima.

Interes ECB-a za pronalaženje najboljeg rješenja za prekogranična plaćanja proizlazi iz činjenice da služi kao središnja banka 19 zemalja Europske unije koje su usvojile euro. Studija, “Prema svetom gralu prekograničnih plaćanja”, spominje Bitcoin kao najistaknutiju nepokrivenu kripto imovinu.

EBC-jevo mišljenje o Bitcoinu kao lošem sustavu prekograničnog plaćanja svodi se na mehanizam namire te vrlo nestabilne imovine, dodajući da:

“Budući da se namirenje u Bitcoin mreži događa samo svakih deset minuta, učinci vrednovanja već se materijaliziraju u trenutku namire, čineći Bitcoin plaćanja zapravo kompliciranijima.”

Iako je studija istaknula bitcoinove inherentne probleme skaliranja i brzine, nije uzela u obzir nadogradnje, Taproot i Lightning Network, koje poboljšavaju izvedbu mreže, zaključivši da je „Temeljna tehnologija (a posebno njezin konsenzus mehanizam “proof of work ”) je inherentno skupa i rasipna.”

S druge strane, ECB je prepoznao CBDC-ove kao prikladne za prekogranična plaćanja zahvaljujući većoj kompatibilnosti s konverzijama deviznih tečajeva. Dvije glavne prednosti istaknute u tom smislu su očuvanje monetarnog suvereniteta i jednostavnosti trenutnih plaćanja putem posrednika kao što su središnje banke.

U suprotnosti s oslanjanjem ECB-a na CBDC-ove, guverner australske središnje banke Phillip Lowe vjeruje da će privatno rješenje “biti bolje” za kriptovalute sve dok se rizici umanjuju kroz regulaciju.

Ublažavanje rizika vezanih uz usvajanje kriptovaluta može se otkloniti strogim propisima i potporom države, izjavio je Lowe, dodajući:

“Ako će se ovi tokeni široko koristiti u zajednici, morat će ih podržati država ili će ih trebati regulirati baš kao što reguliramo bankovne depozite.”

Prema Loweovom mišljenju, privatne tvrtke su “bolje od središnje banke u inoviranju” najboljih značajki za kriptovalute.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X