El Salvador će tretirati Bitcoin kao novac

0

Iako je proglašeno kao “jedna od najvećih najava u povijesti Bitcoina“, čini se da tržište ne reagira pozitivno na izjavu da će predsjednik El Salvadora provesti zakon o priznavanju Bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja.

U prezentaciji Jacka Mallersa, na konferenciji Bitcoin 2021, prikazao je kratki video salvadorskog predsjednika Nayiba Bukelea u kojem je čelnik 104. najveće svjetske ekonomije najavio novi povijesni zakon vezan za Bitcoin. 

“Sljedeći tjedan poslat ću Kongresu zakon koji čini Bitcoin legalnim novcem”, rekao je Bukele u videu.

Bukele, kojeg karakteriziraju kao moćnika i autokrata, prošli je mjesec učvrstio svoju moć otpuštanjem pet sudaca, kao i državnog odvjetnika. Nedavna Redditova nit samozatajnog Salvadorca taj je potez uokvirila kao potez koji će biti popularan kako u Bukeleovoj supervećinskoj stranci, tako i u široj populaciji.

Potez je dugo očekivan u Bitcoin krugovima, a neki nagađaju da će država prihvatiti, izvršiti transakcije i držati najveću svjetsku digitalnu imovinu kao dio rizničkih rezervi. Putem tweeta zagovornica Bitcoina Caitlyn Long primijetila je da bi banke mogle biti “stražnja vrata” za upravljanje i skrbništvo nad Bitcoinom.

Izvor: Twitter

Iako je najava dovela do širokog ushićenja na konferenciji, reakcija tržišta bila je mlaka. Bitcoin je narastao za oko 2% u 24 sata, a tek 2,8% u zadnjih 14 dana. Razlog slabog odgovora tržišta dijelom može biti posljedica nejasne točne prirode ove najave. White hat haker na Twitteru primijetio je da Strike (koji je u vlasništvu Jacka Mallersa) nije trustless te da je podložan cenzuri. Ovo bi značilo da ova primjena Bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja neće biti anarho-kapitalistička utopija za kojom neki hodleri čeznu.

Iako nije pomaknuo tržišta, Bukele je u nedavnom Tweetu primijetio da bi nova politika mogla biti važna blagodat za mnoge Salvadorce, posebno za više od 70% stanovništva koje nema bankovni račun, bez obzira na tehničke značajke provedbe:

“Financijsko uključivanje nije samo moralni imperativ, već i način za rast gospodarstva zemlje, pružajući pristup kreditima, štednji, ulaganjima i sigurnim transakcijama.”

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X