Elon Musk optužen zbog promoviranja Dogecoina

0

Protiv milijardera Elona Muska, zajedno s njegovim tvrtkama SpaceX i Tesla, podignuta je optužnica za nevjerojatnih 258 milijardi dolara odštete zbog “sudjelovanja u kripto piramidalnoj shemi” koja uključuje Dogecoin.

Tražena šteta je više od 34 puta veća od trenutne tržišne kapitalizacije Dogecoina od 7,5 milijardi dolara i gotovo tri puta od tržišne kapitalizacije na ATH-u od 88,68 milijardi dolara sredinom 2021.

Podnijeta na Okružnom sudu u New Yorku od strane odvjetnika it tvrtke Evan Spencer Lawa u četvrtak, u grupnoj tužbi se navodi da je Musk “koristio svoj pijedestal kao najbogatiji čovjek na svijetu da upravlja i manipulira Dogecoin piramidnom shemom za profit, izlaganje i zabavu”.

U podnesku, tužitelj Keith Johnson, američki državljanin, navodi da su Musk i njegove korporacije “nepravedno obogaćene” za 86 milijardi dolara kao rezultat žičane prijevare, kockarskih poduzeća, lažnog oglašavanja, obmanjujućih praksi i drugih nezakonitih ponašanja.

Johnson tvrdi da su on i drugi u grupnoj tužbi izgubili približno 86 milijardi dolara između svibnja 2021. i lipnja 2022. i traži tu brojku u novčanoj odšteti zajedno s još 172 milijarde dolara odštete i naknada.

U siječnju je Musk najavio da će njegova tvrtka za električna vozila Tesla prihvatiti Dogecoin kao sredstvo plaćanja. U svibnju je najavio da će plaćanja Dogecoinom prihvaćati i njegova tvrtka za istraživanje svemira SpaceX.

U tužbi se također traži zakon kojim se trgovanje Dogecoinom proglašava kockanjem unutar New Yorka, a također se navodi da su Musk i njegove tvrtke prekršile državne i savezne zakone o kockanju.

Zakon također nastoji Musku i njegovim tvrtkama, te svim drugim nelicenciranim profesionalcima zabraniti oglašavanje, marketing ili promoviranje Dogecoina u budućnosti.

Kako je kripto zajednica reagirala?

Ukratko, kripto zajednica ismijala je tužbu.

Kreator Dogecoina Shibetoshi Nakamoto, čiji je tweet naveden u tužbi kao potkrepljujući dokaz, tužbu je u četvrtak na Twitteru nazvao “jako glupom“, ali je priznao da se trgovanje kriptovalutama ne razlikuje puno od kockanja.

Rahul Sood, izvršni direktor i suosnivač Irreverent Labsa, koji razvija blockchain igre, nazvao je to “glupom grupnom tužbom”

“Nevjerojatno da je netko u SAD-u mogao pokrenuti tako glupu grupnu tužbu. Svi su ovi momci znali u što se upuštaju. Smiješno.”

Ron Coleman, trgovački parničar i partner u Dhillon Law Group sa 196.000 pratitelja na Twitteru, odgovorio je na tweet, uz napomenu da “svatko može reći bilo što u tužbi”.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X