Ethereum derivati indiciraju kretanje cijene prema 500$

0

Otvoreni interes za Ether budućnosnice je porastao za 250% u posljednja tri mjeseca i dostigao 1,7 milijardi dolara. Ovaj rast dogodio se kada je Ethereum srušio resistance razinu od 400 dolara te dosegla svoju najvišu razinu u posljednje dvije godine.

Izvor: Skew

Nažalost, ne postoji način da se utvrdi koriste li se budućnosnice uglavnom za zaštitu (hedge) ili su rezultat porasta leverage oklada na to da će cijena Ethera doseći 500 dolara. Jedina pouzdana informacija s takvog tržišta je usporedba terminske ugovorene cijene na dan zaključivanja ugovora s trenutnom prodajnom cijenom na otvorenom tržištu.

Pozitivan omjer, poznat i kao “premija“, ukazuje na “contango” situaciju, koja se očekuje za vrijeme dok je tržište zdravo. To jednostavno pokazuje da prodavači traže više novca za odgodu nagodbe o trgovini. Trenutno jednomjesečni terminski ugovori trguju po 20% godišnje premije, što ukazuje na to da se kupci klade na to da će Etherova cijena rasti.

Omjer “put-call” je neutralan

Kako biste odredili koliko su bullish profesionalni trgovci, treba se usredotočiti na tržište opcija. Dva pokazatelja koji se najviše koriste za procjenu raspoloženja bullova i bearova su omjer put-call i “skew”. Omjer “put-call” sastoji se od uspoređivanja otvorenih kamata put opcija i call opcija. Call opcije se uglavnom koriste u neutralnim i bullish strategijama, a suprotno vrijedi za put opcije.

Unatoč znakovima jakog bullish sentimenta na derivatnim tržištima, omjer “put-call” je u neutralnom položaju, call i put opcije su gotovo uravnotežene. To je nevjerojatan kontrast naspram razine od 0.8 prije tri mjeseca, što pokazuje put opcije bile 20% manje od neutralnih i bullish opcija.

Skew je također manje bullish

Trenutna skew razina pruža indikator straha i pohlepe na kripto tržištu u stvarnom vremenu temeljen na cijenama opcija. Skew indikatori prebacit će se na negativno kada su call opcije (neutralne / bullish) skuplje od ekvivalentnih ponuda. Pokazatelj obično oscilira između -20% do + 20%, a odražava trenutačno tržište bez obzira na prethodne dane ili tjedne aktivnosti.

Izvor: Skew

Gornji grafikon prikazuje kako su profesionalni trgovci postali manje bearish, nakon što je Ether 13. kolovoza napokon slomio resistance razinu od 400 dolara.

Iako Skew ostaje bullish, sada se vraća na istu razinu iz prethodnog mjeseca kada je Ether trgovao blizu cijene od 240 dolara.

Cijena od 500 dolara čini se izvedivom prema ugovorima o opcijama

Zanimljivu perspektivu nude ugovori koji se “klade” na cijenu višu od 480 dolara, a koji završavaju 5. rujna. Količina call opcija je 53.7 tisuća. Po trenutnim cijenama ovo vrijedi 23 milijuna dolara, što čini 25% od call opcija za cijenu Ethera od 340 dolara na više.

Iz perspektive trgovanja derivatima, ne samo da se 500 dolara čini izvedivim u roku od 40 dana, već trenutno iza tog scenarija stoji velika svota. Budući ugovori premiju potkrepljuju takvim pokazateljima, jer profesionalni trgovci izgledaju bullish, bez obzira na nedavni rast sve do 440 dolara.

Čini se da Ether uživa u pozitivnom zamahu stvorenom DeFi boom-om, oraclima te decentraliziranim kripto burzama koje se sve više koriste.

Ovo nije financijski savjet. Sami podnosite odgovornost za vlastita ulaganja! Hrvatski Bitcoin portal i autori članka nisu odgovorni, direktno ili indirektno, za bilo kakve gubitke nastale u povezanosti sa sadržajem ovoga članka.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X