Ethereum ekosustav na Optimismu samo jednim klikom?

0

Prema blog postu koji je Optimism objavio 18. rujna, tim predviđa da će se nativni protokoli na Ethereumu moći pokrenuti na njihovoj mreži jednim klikom do kraja listopada.

“Svi protokoli koji se mogu pokrenuti na Ethereumu izvodit će se identično na Optimism Ethereumu”, istaknuto je u postu.

Hoće li zbog ovoga Optimism postati najkorišteniji Ethereum L2 protokol?

Optimism, razvojni tim koji je podržan od strane Ethereum Foundationa, razvija layer 2 rollup mrežu. Najavili su nadogradnju svog protokola koji će razvojnim programerima omogućiti funkcioniranje na njihovoj mreži samo jednim klikom.

“Svatko tko je napisao kod usmjeren na Geth sada se može staviti proizvod u produkciju na Optimism bez promjena – čak i za napredne značajke poput tragova i gasa.”

U tekstu se tvrdi da je Optimism preradio svoj kôd u pokušaju da se proširi van kompatibilnosti s EVM-om (Ethereum Virtual Machine) kako bi se postigla “ekvivalentnost EVM-a” smanjenjem protokola na najlakši i najučinkovitiji mogući oblik. Kako bi ostvarili svoju minimalističku filozofiju, Optimism custom compiler izbrisan je zajedno s više od “25.000 redaka” drugog koda u sklopu nadogradnji.

“Izgradnja zbirnog paketa usklađenog s EVM-om predstavlja još veći izazov: podržati cijeli Ethereum ekosustav”, tvrdi se u postu. „Ponovna implementacija sigurnosno kritičnih značajki EVM-a je skupa; svaki dodatni red koda uvodi rizik od ranjivosti. ”

Iako tim kaže da je postigao potpunu ekvivalentnost EVM-a s Geth Ethereum clientom, sada se nadaju da će olakšati kompatibilnost s alternativnim implementacijama nodeova poput OpenEthereuma i Erigona s manje od 1.000 redaka koda.

Žestoka borba između Ethereum layer 2 protokola

Iz Optimisma su također izjavili da u posljednjem izdanju nisu učinjene nikakve promjene vezane za trenutni sigurnosni model. Napredak Optimisma dolazi dok kapital prelazi s matične Ethereum mreže na lance kompatibilne s EVM-om i layer 2 rješenja za skaliranje u pokušaju smanjenja visokih naknada za transakcije na Ethereum mainnetu.

Prema podacima Dune Analyticsa, suparnička layer 2 mreža Arbitrum trenutno se može pohvaliti kao najveći Ethereum bridge po ukupnoj zaključanoj vrijednosti (TVL) s 2,62 milijarde dolara unatoč tome što je pokrenuta prije otprilike tri tjedna. Nakon Arbitruma slijedi Polygon ERC-20 bridge s gotovo 2,35 milijardi dolara, Avalanche bridge s 1,86 milijardi dolara i bridge Fantom Anyswap s 476 milijuna dolara.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X