Ethereum programeri predlažu povećanje ograničenja uloge validatora za 64x

0

Prijedlog je dobio mješovite reakcije kripto zajednice, a neki su korisnici naglasili da bi to mrežu učinilo centraliziranijom.

Povećanje vremena čekanja i sam interes za nadogradnju ETH validatora natjerali su programere da razmotre drastično povećanje trenutnih ograničenja.

Validatori su entiteti u Proof-of-Stake blockchainu, kao što je Ethereum, koji obrađuju transakcije i pomažu u održavanju ukupne sigurnosti mreže.

Razvojni programeri jezgre Ethereuma predložili su podizanje ograničenja validatora i planiraju implementirati 64 puta povećanje maksimalne količine uloženog Ethera ETH koje je potrebno da postanete validator, s 32 ETH na 2048 ETH, što predstavlja povećanje od 6300%. Minimalni iznos uloga ostaje 32 ETH. To je natjeralo velike subjekte kao što je Lido i usluge stakinga koje nude kripto burze da potaknu mnoge čvorove validatora na način da ponude bolje povrate na staking korisnika.

Prijedlog je dao istraživač Ethereum Foundationa, Michael Neuder, tijekom konsenzusnog sastanka programera Ethereum Core održanog 15. lipnja. Istraživač je primijetio da, iako trenutačno ograničenje od 32 ETH dopušta većem broju validatora da se pridruže mreži Ethereum, čineći je decentraliziranijom, ono također dovodi do inflacije veličine skupa validatora.

Neuder je dodao da bi tako veliko povećanje u konačnici pomoglo mreži Ethereum da s vremenom postane učinkovitija. Osim prijedloga za povećanje minimalnog potrebnog uloženog ETH-a za validatore, Neuder je također pozvao na automatske nagrade validatorima.

Automatsko spajanje nagrada omogućilo bi validatorima da zarade više novca na svom uloženom ETH-u. Da biste ostvarili bilo kakav prihod od ulaganja, nagrade primljene iznad ograničenja od 32 ETH trenutno se moraju prenijeti na drugi račun. Ove bi se koristi mogle brzo povećati ako bi se gornja granica povećala, dajući validatorima praktičan način da povećaju svoju zarađenu nagradu.

Neuder je tvrdio da trenutni prijedlog ne samo da bi Ethereum mrežu učinio učinkovitijom i omogućio validatorima da zarade više novca, već bi također pomogao velikim operaterima čvorova, kao što su burze, koje trenutno upravljaju tisućama validatora.

Cilj je učinkovitost Ethereum mreže

Ograničenje od 32 ETH dovelo je do značajnog porasta adresa validatora nakon prelaska Ethereuma na mrežu s dokazom o udjelu. Trenutačno postoji više od 700.000 validatora, s oko 90.000 koji čekaju aktivaciju u redu čekanja.

Tijekom video sastanka glavnih programera u četvrtak, rekli su da je trenutno ograničenje validatora dovelo do brzog širenja mreže i velikog povećanja validatora koji je pokreću.

Ovaj prijedlog prvi su predložili u lipnju Ethereum programeri – Mike Neuder, Francesco D’Amato, Aditya Asgaonkar i Justin Drake.

Prijedlog je dobio mješovite reakcije kripto zajednice, pri čemu je nekoliko korisnika istaknulo da bi tako značajna promjena u uloženom ETH-u dovela do manjeg broja validatora i time učinila mrežu centraliziranijom. Drugi korisnici odbacuju ovu ideju i tvrde da neće koristiti mreži.

Podaci pokazuju da je trenutno vrijeme čekanja za pokretanje validatorskog čvora na Ethereumu 44 dana, dok je u svibnju bilo samo mjesec dana. Izlazak iz mreže moguć je u svega nekoliko minuta i trenutno nitko ne čeka u redu za izlaz.

Postoji velika potražnja za ulaskom u mrežu i godišnjom zaradom od 5%. Tako velika potražnja vjerojatno potječe od vlasnika velikih količina Ethereuma, koji ne žele trošiti svoj Ethereum i umjesto toga žele samo pasivnu zaradu.

Prema CoinMarketCap-u, cijena Ethereuma u vrijeme pisanja ovog članka iznosi 1725,38 USD.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X