EU blizu blokiranja transakcija za non-hosted kripto novčanike

0

Kripto industrija oštro je reagirala protiv odbora Parlamenta Europske unije koji je glasovao u korist regulatornog paketa za stroža pravila Know Your Customer (KYC) i protiv pranja novca (AML) za “non-hosted” privatne kripto novčanike.

Nove smjernice zahtijevale bi od pružatelja kripto usluga, najčešće burza, da provjere identitet svakog pojedinca koji stoji iza non-hosted novčanika koji s njima komunicira, dok bi svaku transakciju veću od 1000 eura trebalo prijaviti nadležnima.

Izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong izrazio je svoje frustracije zbog ovog poteza putem Twittera, povlačeći usporedbe s fiatom kako bi istaknuo apsurdnost prijavljivanja i provjere transakcije od 1.000 eura:

“Zamislite da je EU zahtijevala od vaše banke da vas prijavi vlastima svaki put kada platite stanarinu samo zato što je transakcija bila veća od 1000 eura. Ili ako ste svom rođaku poslali novac za pomoć s namirnicama, EU je zahtijevala od vaše banke da prikupi i provjeri privatne podatke o vašem rođaku prije nego što vam dopusti da pošaljete sredstva.”

Prijedlog je bio dio amandmana u Uredbi o prijenosu sredstava koji su u četvrtak izglasali ECON i Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE).

Da bi nova pravila bila donesena, moraju se donijeti putem trijaloga između Europskog parlamenta, Europskog vijeća i Europske komisije, a ako im se ne usprotivi, to bi dalo kripto industriji od 9 do 18 mjeseci da bude u potpunosti u skladu sa zakonodavstvom. .

Ni predsjednik i izvršni direktor tvrtke Ledger, Pascal Gauthier, nije se ustručavao rekavši da je “EU parlament izabrao strah umjesto slobode:”

“Upravo je izglasana nova uredba koja otvara put režimu masovnog nadzora nad europskim financijskim krajolikom.”

Čini se da su regulatorne vijesti imale značajan utjecaj na kratkoročnu cijenu Bitcoina pri čemu je cijena najveće kripto imovine pala za 4,5%, ali se već u petak oporavila.

Europska DeFi tvrtka Unstoppable Finance žalila je zbog vijesti, izražavajući nadu da će prijedlozi biti odbijeni u nadolazećim pregovorima.

“Izmjene i dopune veliki su nazadak za kripto industriju u EU-u i trebali bi se ukinuti u trijalozima”, navela je tvrtka.

Voditelj strategije i poslovnog razvoja tvrtke Unstoppable Finance Patrick Hansen također se oglasio na Twitteru kako bi iskalio svoj bijes, nazvavši prijedloge “velikim razočaranjem i velikom prijetnjom privatnosti pojedinca“.

“Uvodi neizvedive zahtjeve za provjeru kripto novčanika i neopravdane zahtjeve za izvješćivanje od strane kripto tvrtki koje bi imale ogromne štetne učinke i za građane EU-a i za tvrtke.”

Napomenuo je da bi pružateljima kripto usluga bilo teško, ako ne i nemoguće, provjeriti “non-hosted” korisnike i upozorio da bi neke tvrtke mogle u potpunosti prekinuti transakcije s takvim novčanicima kako bi ostale usklađene i ne ugrozile svoj pravni položaj. Drugi, manji, mogli bi smatrati da su potencijalni operativni troškovi usklađenosti preskupi, prepuštajući ih većim etabliranim igračima, što bi izazvalo daljnju konsolidaciju tržišta.

Međutim, Hansen je također istaknuo da ima optimizam da bi pravila mogla biti barem razvodnjena u pregovorima tijekom trijaloga, budući da su “neki članovi Komisije/Vijeća iznijeli kritike” o propisima.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X