EU će kontrolirati sve kripto transakcije veće od 1000 eura

0

Države Europske unije okupile su se kako bi uspostavile novo ograničenje kupnje gotovine i pojačale kontrolu transakcija kriptovalutama. Tako će se postaviti ograničenje od 10.000 eura (10.557 dolara) na gotovinska plaćanja i izvršiti jači nadzor nad kripto transakcijama iznad 1.000 eura (1.055 dolara).

Nove regulacije i ograničenja

Zemlje Europske unije najavile su niz novih direktiva kako bi otežale korištenje gotovine i drugih alternativnih valuta poput kriptovaluta u kriminalne svrhe. Unija je 6. studenog odobrila novo ograničenje za gotovinska plaćanja, koja će dopustiti do 10.000 eura (10.557 dolara) u svim zemljama koje su dio unije. Međutim, državama će biti dopušteno još više smanjiti ovo ograničenje.

Španjolska trenutno ima jedan od najnižih limita u tom pogledu te svojim građanima dopušta plaćanje samo do 1000 eura (1055 dolara) gotovinom.

Međutim, Europska središnja banka (ECB) izrazila je svoje neslaganje s tim još 2018. godine, kada je institucija okvalificirala mjeru kao “nesrazmjernu” jer bi mogla ograničiti upotrebu gotovine kao učinkovitog zakonskog sredstva plaćanja.

Ovaj novi krug mjera neće utjecati samo na gotovinska plaćanja. Sektor zlata također će se suočiti s pojačanom kontrolom.

“Gotovinska plaćanja veća od 10.000 eura bit će nemoguća. Ostati anoniman pri kupnji ili prodaji kripto imovine bit će puno teže. Skrivanje iza nekoliko slojeva korporativnog vlasništva više neće funkcionirati. Još teže će biti oprati prljavi novac povezan sa zlatnim nakitom”, izjavio je Zbynek Stanjura, ministar financija Češke Republike.

Najavljenim regulacijama kriptotržište će izgubiti dio svoje anonimnosti, što je jedna od važnijih stavki cijelog kripto svijeta.

Unija će također uvesti novu klasifikaciju sustava zemalja koja će odražavati razinu usklađenosti svake od njih s preporukama Radne skupine za financijsko djelovanje (FATF), uključujući sive i crne liste.

Borba protiv pranja novca

Vijeće EU od pružatelja usluga povezanih s kriptoimovinom (mjenjačnice) zahtijeva da primjenjuju mjere dubinske analize stranke pri izvršavanju transakcija u iznosu od tisuću ili više eura. To znači da će se porijeklo imovine morati dokazati i mjenjačnici, u slučaju da baš tamo odlučite kupiti bitcoin ili neku drugu kriptovalutu. Neovisno o iznosu transakcije, preduvjet za obavljanje iste bit će potvrda identiteta korisnika.

Također, Europska unija podvrgnut će VASP-ove istoj razini kontrole protiv pranja novca i financiranja terorizma s kojom se već suočavaju druge financijske institucije. Ove mjenjačnice i pružatelji usluga kripto skrbništva morat će uvesti elemente za ublažavanje rizika kada se radi s novčanicima koji se sami hostiraju i druge specifične mjere usmjerene na kontrolu prekograničnih plaćanja korištenjem kriptovalute.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X