EU usvaja nova pravila za reduciranje anonimnosti kriptovaluta

0

Europsko Vijeće usvojilo je direktivu Directive 2015/849 of the European Parliament and the Council of May 20, 2015 koja utječe na kriptovalute.

U ovoj odredbi se poslovanje Europske unije usmjerava protiv pranja novca kako bi se između ostalog smanjila i anonimnost korisnika provedenih transakcija.

Glavna promjena koja izravno dotiče kriptosvijet jest dio u kojem se kaže da će se rizik koji je povezan s kriptovalutama reducirati koracima za smanjenje anonimnosti transakcija koje obavljaju kripto trgovci.

Prema tome će kripto burze, koje se nalaze između razmjene virtualnih i fiat valuta, ujedno i pružatelji usluga za wallete trebati imati mogućnosti identificiranja sumnjivih aktivnosti koje bi mogle biti povezane s planovima terorističkih napada u Europi.

Ovom direktivom navodi se da bi vlasti trebale biti u mogućnosti pratiti korištenje kriptovaluta putem ovih platforma te da bi jedinice koje su brinu o nacionalnoj sigurnosti trebale imati pristup informacijama o identitetu vlasnika kripto adrese.

No, iako se ovim dokumentom ne rješava pitanje anonimnosti, ono što slijedi jest to da će države članice imati 18 mjeseci kako bi detaljno opisale ovu odredbu i preuzele direktivu u svoje nacionalne okvire.

Kada se to dogodi, kripto burze unutar Europske unije bit će obavezne poštivati smjernice svojih država kojima će se suzbijati pranje novca ili financiranje terorizma što znači da će trebati moći verificirati korisnike na svojim platformama.

Kako će to prihvatiti kriptoburze?

Iako još uvijek nije jasno kako će se cijela ova situacija odigrati i što će to točno značiti za kriptotržište unutar Europe, kriptoburza Localbitcoins iz Finske ažurirala je svoje uvjete pružanja usluge.

Uz to su navali da je do ovih ažuriranja došlo zbog regulacija koje slijede iz EU. Tako i sada u uvjetima korištenja stoji da će u pojedinim situacijama kada je primjerice iznos transakcije velik moći će se od korisnika zahtijevati dokumenti kojima će identificirati koje stranke stoje iza obavljene transakcije.

EU o kriptovalutama

Europsko vijeće koje je prihvatilo ovu direktivu reklo je da pojam virtualnih valuta ne smije biti pomiješan s pojmom električnog novca jer one mogu poslužiti kao sredstvo plaćanja, dokle god se strane koje su uključene u transakciju slažu s time da se trgovina odvija kriptovalutama.

Kripotvovalute se također mogu koristiti u puno različitih svrha, ali i mogu naići na barijere koje direktno utječu na njihovu budućnosti.

Ako ste spremni investirati u kripto valute pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako najjednostavnije i najbrže kupiti Bitcoin.

“Telegram"

Share.

About Author

Head of Marketing @Async Labs

Leave A Reply

X