EU uvodi strože zakone bankama povezanim s kriptovalutama

0

Europska unija najavila je paket promjena kojima će uvesti strože zahtjeve i zakone za banke koje posluju s kriptovalutama.

Zaštita od potencijalnih kripto gubitaka

Europski parlament usvojio je međustranačke kompromise koji će od banaka zahtijevati da drže više kapitala kako bi se zaštitili od potencijalnih gubitaka u kriptovalutama i kako bi se bolje nosile s tržišnim šokovima. Banke će morati objaviti jesu li izložene kriptovalutama i držati euro vlastitog kapitala za svaki euro koji drže u kriptovaluti.

Jedan amandman navodi da bi banke morale primijeniti ponder rizika od 1,250% kapitala na izloženosti kriptoimovini, što znači dovoljno za pokrivanje potpunog gubitka njihove vrijednosti.

Amandmani također uvode definiciju “bankarstva u sjeni”, sektora osiguravatelja, hedge fondova i investicijskih fondova koji čine otprilike polovicu svjetskog financijskog sustava i obično su manje regulirani od banaka.

Da bi nova pravila postala zakon, potrebno je odobrenje Europskog parlamenta i ministara financija EU-a. Ovo je tek početak regulative. Europska komisija će u svibnju objaviti nacrt zakona koji podupire digitalni euro te će iznijeti svoju strategiju o virtualnim svjetovima.

Europska središnja banka još treba odlučiti hoće li izdati digitalnu valutu središnje banke (CBDC), dok će Komisija naznačiti potrebu za novim zakonima kako bi se digitalni euro potvrdio kao zakonsko sredstvo plaćanja i kako bi se postavila pravila protiv pranja novca.

“Na parlamentu i vladama EU-a je da razmotre nijanse oko slučajeva korištenja digitalnog eura i tehnologije koja će se koristiti”, izjavila je Mairead McGuinness, povjerenica Europske unije za financijske usluge.

Amandman zahtijeva od izvršne Europske komisije da do lipnja 2023. objavi izvješće u kojem se analizira mogućnost uvođenja bonitetnih ograničenja za izloženost banaka bankama u sjeni.

Izmjene također zahtijevaju da politike nagrađivanja u bankama budu usklađene s njihovim tranzicijskim planovima za rješavanje ekoloških, društvenih i upravljačkih rizika (ESG) tijekom kratkoročnog, srednjoročnog i dugoročnog razdoblja.

Također je u planu i posebna Inicijativa o virtualnim svjetovima koja je planirana za 3. svibnja ove godine, a predvodit će je povjerenica EU-a za konkurenciju i digitalna pitanja Margrethe Vestager. No, vjerojatno neće predlagati nove zakone, već će se razmatrati mogućnost Meta prodora velikih tvrtki u virtualne svjetove i njihov utjecaj na konkurenciju.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X