Europa od sutra. Što nas čeka?

0

Početkom rujna se poslovni život ponovo probuđuje nakon ljetnje pauze. To se najviše osjeća u poljskom skijaškom gradiću – Krynica. Ekonomski forum, koji se organizira zadnjih 28 godina, je sad najbitniji i najutjecajniji događaj političkih i ekonomskih elita u srednjoj i istočnoj Europi.

Tijekom trodnevne konferencije, Krynica postaje političko i gospodarsko srce kontinenta. Glave država i vlada, ministri i zastupnici parlamenata zajedno s privrednicima i stručnjacima razmatraju najbitnija pitanja ovih vremena. Svi se sudionici slaže da atmosfera i ljepota tog jedinstvenog mjesta pomaže doći do istih zaključaka i sporazuma.

Konferencija će se ove godine – kako kaže glavna tema Sutrašnja Europa. Što znači ”snažna” ? – fokusirati na pitanju kako će se Europa snaći idućih 10 godina te na strategijama koje bi europske vlade trebale pratiti u globalnom sustavu.

Zygmunt Berdychowski, osnivač Foruma i Predsjednik programskog odbora Ekonomskog foruma rekao je sljedeće:

”Europa nije znala kako se suočiti sa svojim unutarnjim problemima, kao što je npr. Brexit. Ujedinjeno Kraljestvo bi trebalo napustiti EU 29. ožujka, ali nitko točno ne zna što će se dogoditi. U regiji srednje i istočne Europe odličan primjer suradnje je Višegradska skupina ili Inicijativa tri mora, koja se brzo razvija.

U globalnoj politici se vidi američko-kineski trgovinski rat te napeta situaciju između SAD-a i Irana. To su pitanja koja mogu imati veliki utjecaj na svijetsku politiku i ekonomiju u budućnosti, a njihove posljedice mogu trajati godinama.”

Berdychowski je uz to je komentirao:

”Europa može pokazati svoju snagu samo govoreći zajedničkim glasom. Neslaganje u osnovnim pitanjima vodi do rascjepkanosti, gdje najjači igrači uvijek proguraju svoje interese.

Dobar primjer suradnje europskih lidera je bio dogovor i riješenje višegodišnjeg konflikta između Skopja i Atene. Jedino zajednička vizija budućnosti, poštovanje osobnih povijesnih doživljaja, iskustva i interesa mogu garantirati snagu, koju Europa sad treba da postane supermoć. Na kraju krajeva, egoizam neće nas nikad nigdje dovesti. Iako gospodarski snažna, Europa brzo stari i izlaže se opasnosti da ispadne iz ”utrke.”

Posjećenost Foruma

Oko 5 tisuća gostiju iz čitavog svijeta – taj broj najviše govori o konferenciji. Ove godine organizatori očekuju rekord u količini sudionika.

Prosječno, više od 40% sudionika dolazi iz drugih zemalja nego Poljska. Zajedničko mišljenje je da je Forum odlično mjesto za razmjenu mišljenja i stavova o različitim temama vezanim uz politiku, biznis, sport i kulturu.

Agenda

Program ovogodišnjeg Foruma će obuhvatiti 5 plenarnih sjednica kao i više od 200 debata podijeljenih u 7 tematskih skupina:

#biznis i upravljanje

#investicije i razvoj

#Europa i svijet

#makroekonomika i nova ekonomija

#država i reforme, društvo

#međunarodna politika, sigurnost

#energija i inovacije

Osim toga, tijekom konferencije održat će se Forum zdravstvene skrbi i Forum regija.

Dodjela nagrade ”Man of the Year”

Svake se godine se na Forumu održava i dodjela nagrade ”Man of the Year”. Prošle godine, nagradu je dobio premijer Litve Saulius Skvernelis.

“Ekonomski forum je poznat dijljem Europe. Organizatori se svake godine trude da agenda bude tematski što opširnija. Pripreme za ovogodišnji Forum su krenule vrlo rano, već početkom ove godine. Sve je povezano s planovima organizacije događaja 2020 godine, kada će se odžati 30. Forum” naglasila je Kinga Redłowska, programska direktorica Foruma.

Program konferencije, koja će se održati od 3. do 5. rujna 2019, obuhvaća teme najbitnijih problema i izazova s kojima se moraju suočiti Poljska i Europa. Govorit će se o novim komunikacijskim alatima, novim tehnologijama, migraciji te međunarodnoj sigurnosti.

Više informacija o cijelom događaju možete pronaći na službenim stranicama događaja, a oko eventualnih pitanja javite se na email forum@isw.org.pl

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Head of Marketing @Async Labs

Leave A Reply

X