Europska središnja banka: Digitalni euro stiže 2026. godine

0

Fabio Panetta, član izvršnog odbora Europske središnje banke (ECB), rekao je da bi digitalni euro mogao stići u roku od četiri godine.

Tijekom svojeg govora na Irskom nacionalnom sveučilištu (NCI) u Dublinu, Panetta je istaknuo da će digitalni euro omogućiti veću stabilnost i neovisnost monetarnog sustava Europske unije i povećati učinkovitost sustava digitalnih plaćanja.

Digitalni euro donosi mogućnost da svi, na bilo kojem mjestu, na siguran i jednostavan način koriste zajedničku valutu za digitalna plaćanja. Za razliku od kriptovaluta, digitalni euro izravno bi bio vezan za euro kao svojevrsni stablecoin.

Projekt digitalizacije eura potrajat će još neko vrijeme, a u sljedećoj fazi testirat će se tehnološka rješenja i stvarati poslovno okruženje nužno za široko prihvaćanje digitalnog eura. Sve ovo potrajat će barem tri godine pa bi digitalni euro mogao zaživjeti 2026.

Digitalni “dvojnik” eura

Komentirajući nedavnu volatilnost tržišta i pad Bitcoina, Fabio Panetta je također rekao da su stablecoini još uvijek “ranjivi” i lako gube kompas, baš kao što ulaganje u kriptovalute nosi određene rizike.

“Unatoč tvrdnjama da su kriptovalute pouzdan oblik valute bez javne kontrole, previše su rizične da bi djelovale kao pouzdano sredstvo plaćanja. Ponašaju se više kao špekulativna imovina i izazivaju višestruku zabrinutost za javnu politiku i financijsku stabilnost”, izjavio je Panetta.

Da bi se takve situacije spriječile, iza digitalnog eura stajat će Europska središnja banka, što će pridonijeti povjerenju digitalne valute euro, koja će biti u javnom interesu i sigurna. Prema izjavama Panette, digitalni euro trebao bi olakšati digitalna plaćanja i istovremeno svima na tržištu dati priliku da ostanu “u igri”, uključujući i manje posrednike na financijskim tržištima.

Ovakav sustav plaćanja bio bi jednostavan, besplatan i pristupačan svima i na bilo kojem mjestu. Ipak, da bi ostvario uspjeh, korisnici od njega moraju imati određenu korist i mora imati više prednosti od trenutnih načina plaćanja te mora biti prihvaćen na svim mjestima i kod svih online i fizičkih trgocina eurozone.

Prema preliminarnim istraživanjima, ispitanici kažu da bi idealna digitalna valuta omogućavala i P2P plaćanje (izravni prijenos novca) samo jednim klikom, bez obzira na platformu ili banku platitelja i primatelja.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X