Europski parlament glasao protiv zabrane kripto mininga

0

Ovaj tjedan u ponedjeljak, članovi Odbora za ekonomska i monetarna pitanja Europskog parlamenta glasali su protiv verzije zakona o tržištima kripto imovine (MiCA), koji bi mogao učinkovito zabraniti kriptovalute koje se temelje na proof-of-worku unutar EU-a. Ovo dolazi kao veliko olakšanje za kripto industriju, čiji su predstavnici ranije upozoravali na prijetnju “tvrdog” regulatornog scenarija.

MiCA je regulatorni okvir koji sadrži 126 članaka, kao i detaljan plan njihove provedbe od strane institucija EU-a i država članica. Nacrt je uvela Europska komisija još 2020. godine kao dio svoje strategije digitalnih financija.

MiCA pokriva širok raspon tema povezanih s kriptovalutama, kao što su status svih glavnih valuta i stablecoina, operacije mininga i kripto burzi – s nekim značajnim izuzecima kao što CBDC-ovi, security tokeni, NFT-ovi i DeFi sektor.

Glavna intriga sjednice u ponedjeljak bila je u značajnim razlikama između dviju verzija nacrta koje su bile na glasovanju. Jedan od njih sadržavao je jezik koji bi mogao zabraniti bilo kakve operacije s kriptovalutama koje se oslanjaju na proof-of-work konsenzus mehanizam. Problematični dio zahtijevao bi od projekata da dostave detaljan plan njihove usklađenosti sa standardima održivosti okoliša.

U slučaju Bitcoina i nekih drugih decentraliziranih sustava, takvi detalji se u načelu ne bi mogli dati, jer ne postoji središnji operater ili pojedinačni/kolektivni donositelj odluka.

Zato je ova verzija nacrta prethodno ispravljena kako bi se otklonio takav regulatorni zastoj. Kako je ranije uvjeravao član Odbora za ekonomiju i monetarna pitanja Europskog parlamenta Stefan Berger, problematični jezik nije se trebao pojaviti u konačnom nacrtu.

Parlament većinski podupire nastavak kripto mininga

U konačnici, ta verzija MiCa-e se pojavila na raspravi, ali je nije podržala većina zastupnika u Europskom parlamentu. Kako je izvijestio Patrick Hansen, voditelj strategije u kripto kompaniji Unstoppable Finance, 32 člana ECON odbora glasala su protiv restriktivne verzije, a samo 24 su dala svoj glas za. Tu manjinu činili su uglavnom članovi frakcije Zelenih i Progresivnog saveza socijalista i demokrata.

Umjerenija verzija MiCA, koja će sada nastaviti svoj put kroz institucije EU, ne sadrži nikakvu izravnu ili impliciranu zabranu kripto mininga. Umjesto toga, nalaže Europskoj komisiji, glavnom izvršnom tijelu EU-a, da do 1. siječnja 2025. predstavi zakonodavni prijedlog “s ciljem uključivanja u oporezivanje održivog financiranja EU-a bilo koje aktivnosti mininga kripto imovine”.

Kripto mining još uvijek bi se moglo kategorizirati kao “neodrživa” aktivnost prije siječnja 2025., čime se onemogućuje dobivanje potpore i ulaganja od strane europskih tvrtki i vlada. Međutim, to je još uvijek daleko od potpune zabrane, čije bi donošenje moglo dramatično promijeniti stanje kriptovaluta u Europi.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X