Europski parlament usvojio odredbu o pametnim ugovorima

0

Pametni ugovori korak su bliže provedbi propisa EU-a, kao dio šire strategije tržišnih podataka, ali i pitanje koje nastavlja rasti i izaziva zabrinutost u kripto industriji.

Europski parlament usvojio je ove odredbe u utorak kao dio Zakona o podacima s 500 glasova za i 23 protiv.

Zakon i njegov učinak na pametne ugovore ne cilja izričito na kripto industriju, već se umjesto toga usredotočuje na podatke s povezanih uređaja na internetu. Međutim, neki u industriji brinu se da će Zakon o podacima imati široku primjenu u kripto industriji jer njegov opseg nije jasno definiran, posebno kada je riječ o pametnim ugovorima – automatskom izvršenju napisanom u softveru – koji podržava DeFi infrastrukturu.

“Najveći potencijal ovog zakona je “doprinos optimizaciji postojećih poslovnih modela i procesa, jačanje i razvoj novih modela i procesa te stvaranje novih vrijednosti i radnih mjesta”, rekla je Pilar del Castillo Vera.

Profesor Thibault Schrepel s Vrije Sveučilišta u Amsterdamu rekao je u tweetu da akt “ugrožava pametne ugovore u mjeri koju nitko ne može predvidjeti” te istaknuo izvore pravne nesigurnosti u aktu. Konkretno, utvrdio je da nije navedeno tko može zaustaviti ili prekinuti pametni ugovor.

Strogi mehanizmi kontrole pristupa

Pametni ugovori nalaze se u članku 30. Zakona o podacima u dijelu „potrebni zahtjevi vezani uz pametne ugovore za dijeljenje podataka“.

Odredba uključuje “rigorozne mehanizme kontrole pristupa” i zaštitu poslovnih tajni ugrađenih u dizajn pametnog ugovora. Budući da treba postojati mehanizam za prekid ili zaustavljanje transakcije, zakonodavci će morati odlučiti koje će uvjete dopustiti.

Povrh toga, pametni ugovori morat će se suočiti s istom “razinom zaštite i pravne sigurnosti kao i svaki ugovor sklopljen na bilo koji drugi način”.

Za programere pametnih ugovora ove će odredbe zahtijevati dodatne procese kako bi se osigurala usklađenost s propisima, kao što je Europska izjava o sukladnosti. Iako su ova stroga usklađivanja za procjene izbačena u ranijim verzijama, odlučeno je da se ponovno umetnu u konačnu verziju teksta.

Potencijalni prelazak s DLT-a na IOT

Za Natalie Linhart, pravnu savjetnicu u tvrtki za blockchain softver ConsenSys, odredbe za pametne ugovore ne čine se prezahtjevnim za industriju.

“Odredbe članka 30. vide se kao rubne odredbe primjenjive na pametne ugovore koje osiguravaju prijenos podataka povezanih s IoT proizvodima, a ne one koje se odnose na DeFi aplikacije.”

Linhart se nada da će osigurati da „standardi neće biti prošireni na ostale pametne ugovore u budućim prijedlozima Zakona koji obuhvaćaju kripto.“ Postavljanje pozamašnih zahtjeva za razvoj blockchaina ograničilo bi inovacije i napravilo EU nepoželjnim mjestom za programere.

“Bilo bi vrlo teško, skoro nemoguće, za većinu pametnih ugovora koje danas imamo, da budu u skladu s ovim člankom Zakona“, izjavila je Marina Markezic, direktorica EUCI (European Crypto Initiative).

Predložena pravila ne odgovaraju pametnim ugovorima kakve danas poznajemo i mogla bi uzrokovati razvoj različite tehnologije koja bi bila u skladu s ovim predloškom.

“U Zakonu piše da ćete morati koristiti voće koje se zove jagoda, ali ta jagoda mora biti plava. Dakle, morate izmisliti plavu jagodu, jer su jagode koje sada imamo crvene”, rekla je Markezic.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X