Europski zakonodavci odobrili MiCA kripto regulativu

0

Politika licenciranja MiCA službeno bi trebala biti aktivna od početka 2025. godine.

Europski parlament dao je službenu suglasnost za regulatorni okvir MiCA (Markets in Crypto Assets), koji bi trebao postaviti jasne standarde u kripto industriji.

Odobrenje dolazi 5 mjeseci nakon kolapsa kripto burze FTX, a cilj ovog zakona je zaštititi ulagače od sličnih scenarija.

Potrebna su stroga pravila

Europski parlament izglasao je 517-38 glasova za novu politiku licenciranja za kriptovalute pod nazivom MiCA. Glasovanje također podržava još jedan prijedlog zakona, koji bi zahtijevao da operateri digitalne imovine identificiraju klijente koji prenose sredstva kako bi spriječili pranje novca.

Tzv. “travel rule”, koji se koristi na tradicionalnom financijskom tržištu, također će pokriti transakcije kriptovaluta pružajući korisnicima informacije od izvora sredstava do primatelja. Primjenjivat će se i za transakcije veće od 1000 eura privatnim korisnicima, ali neće vrijediti za transakcije “od osobe do osobe”.

Povjerenica Europske unije za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala, Mairead McGuinness, pozdravila je uredbu MiCA kao “prvi sveobuhvatni skup pravila na svijetu.” Rekla je da su takvi standardi neophodni zbog višestrukih padova i skandala koji su posljednji pogodili industriju godina.

“Uvodimo zaštitne mjere kako bismo spriječili tvrtke aktivne na europskom tržištu da sudjeluju u radnjama koje su dovele do kolapsa određenih kripto operatera. Kao što smo vidjeli u proteklih nekoliko mjeseci, potrebna su stroga pravila i nadzor zbog kolapsa projekata kao što su FTX, Terra Luna, Celsius i Voyager.

Očekuje se da će zakon o stablecoinima stupiti na snagu od srpnja 2024., dok bi šira pravila za pružatelje kripto usluga trebala postati aktivna od siječnja 2025. godine.

CZ pozdravlja nova pravila

Tijekom proteklih nekoliko mjeseci brojni čelnici industrije upozorili su da je potrebno uvesti adekvatan nadzor u kripto sektoru. U svom nedavnom tweetu, Changpeng Zhao, izvršni direktor kripto burze Binance, poznatiji kao CZ, najavio je potez Europske unije i objasnio da pruža veću zaštitu korisnicima i podržava inovacije u klasama imovine.

Izvršni direktor kripto mjenjačnice Coinbase, Brian Armstrong, pozvao je američke vlasti da provode pravila u ovoj industriji ili će se, u suprotnom, dogoditi egzodus tvrtki i talenata. Armstrong je naglasio da bi Coinbase mogao promijeniti svoju lokaciju ako situacija ostane nepromijenjena.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X