Hoće li se Evergrande “kriza” preliti na kripto tržište?

0

Usred nagađanja hoće li druga najveća kineska nekretninska grupacija, Evergrande Group podmiriti svoje dugove od 300 milijardi dolara, analitičari se pitaju bi li propast tvrtke mogla predstavljati rizik za kripto industriju

Fitch Ratings je 8. rujna ustvrdio kako se “čini vjerojatnim” da Evergrande neće uspjeti podmiriti svoje dugove, pri čemu je tvrtka od tada priznala da neće moći prodati nekretnine ili drugu imovinu u svom posjedu dovoljno brzo da servisira svoje brzo rastuće dugove.

U izjavi od utorka, Evergrande predviđa “značajan nastavak pada prodaje ugovora u rujnu, što će rezultirati stalnim pogoršanjem stanja gotovine od strane Grupe” i izvršiti “ogroman pritisak na novčani tok i likvidnost“. U dokumentu je rečeno:

“S obzirom na poteškoće, izazove i neizvjesnosti u poboljšanju likvidnosti, kako je gore spomenuto, nema jamstva da će Grupa moći podmiriti svoje financijske obveze.”

Jesu li stablecoini izloženi komercijalni papirima koje je izdao Evergrande

Australski ekonomist David Llewellyn-Smith nedavno je spekulirao da bi vodeći izdavatelj stablecoina Tether mogao biti izložen komercijalnim papirima koje je izdala Evergrande Grupa, upozoravajući da bi Bitcoin mogao biti sudionik u ovom kolapsu kroz USDT trgovački par. Tether je to međutim porekao.

Najnovije Tetherovo izvješće o atestiranju sugerira da se 30,8 milijardi dolara od 62,8 milijardi dolara imovine drži u komercijalnim novinama. Financial Times prema tome procjenjuje da bi se tvrtka svrstala među 10 najvećih vlasnika financijskih instrumenta u svijetu.

Unatoč Tetherovim tvrdnjama da ne posjeduje komercijalne zapise koje je izdao Evergrande, partner u Cinneamhain Ventures, Adam Cochran, naglasio je da bi propast Evergrandea “imalo ogroman utjecaj na tržište komercijalnih papira” općenito.

Promatrači strahuju da bi kolaps Evergrandea mogao imati dalekosežne posljedice na tržište komercijalnih papira, a Reuters je tvrtku opisao kao “najvećeg izdavača komercijalnih zapisa” koji predstavljaju imovinu vrijednu 32 milijarde dolara.

“Trenutno i Tether i Circle drže komercijalne novine, i iako mislim da je malo vjerojatno da će i jedni i drugi imati velike količine obveznica Evergrandea, cijelo će se tržište malo pokolebati.”

Revizije Circlea, izdavača USD Coina u srpnju otkrile su da je 9% imovine tvrtke tada držano u komercijalnim papirima. William Fong, visokopozicionirani trgovac u australskoj kripto investicijskoj tvrtki Zerocap, predviđa da će dužnička kriza Evergrandea kulminirati neispunjavanjem obveza i vladinom intervencijom, što sugerira da je gospodarski kolaps malo vjerojatan.

“Vjerojatnije je da će grupa bankrotirati, a državne vlasti će ublažiti pad”, rekao je, dodajući kako je malo vjerojatno da će vlasnici obveznica Evergrande vidjeti potpunu otplatu.

Investitori bi mogli tražiti hedge u kripto industriji

Fong ne vjeruje da će se potencijalni pad kripto industrije, ako Evergrande ne izvrši obveze, dogoditi. Napomenuo je da bi se neki ulagači “mogli diverzificirati od tradicionalnih raspodjela tržišta obveznica u manje korelirane klase imovine”. Međutim, ulagači bi “također mogli prebaciti financije u sigurnu imovinu kao što su američke obveznice”, dodao je.

Drugi analitičari vjeruju da Evergrande već izaziva pustoš na međunarodnim tržištima, a Bloombergova Tracy Alloway primjećuje da su prinosi na junk-rated (obveznice kompanija s kreditnim rejtingom BB ili niže) dugove porasli na najvišu razinu od ožujka 2020.

Prema anonimnim lokalnim izvorima na koje se poziva Bloomberg, kinesko Ministarstvo za stanovanje i urbani i ruralni razvoj obavijestilo je banke da Evergrande neće podmiriti svoje otplate sljedeći tjedan. Izvori tvrde da Evergrande još istražuje može li dobiti produljenje za dio svojih kredita, dodajući da su vlasti u Guangdongu odbile zahtjev za spašavanje tvrtke.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X