Facebookov Diem trebao bi izaći kasnije ove godine

0

Iako je tijekom 2018. godine ovo bio jedan od projekata o kojem se najviše pričalo, od tada je hype splasnuo. Projekt digitalne valute koji podržava Facebook, Diem (prije Libra) bi mogao pokrenuti svoj prvi stablecoin u 2021. godini kao test, prema anonimnom izvoru.

Citiran u izvješću CNBC-a objavljenom 20. travnja, izvor je tvrdio da neprofitna udruga Diem sa sjedištem u Švicarskoj još uvijek namjerava lansirati svoj pilot projekt za stablecoin iza kojeg stoji američki dolar, kasnije ove godine. Još u studenom 2020. udruženje je već objavilo svoje planove za ograničeno lansiranje stablecoina za američki dolar ovog siječnja, no taj period je već iz nas, a Diem tek treba ugledati svjetlo dana.

Diem stablecoin značajno je umanjena i preimenovana verzija Facebookove početne vizije globalne digitalne valute Libre, porijeklom iz njegove platforme, koja bi bila vezana za košaricu više fiat valuta. Osim što su izbacili ime Libre, iz Facebooka su ukazali na temeljite promjene u Diem projektu kao odgovor na upečatljiv odmak globalnih regulatora i nacionalnih država.

Ran Goldi, izvršni direktor First Digital Assets Group, rekao je za CNBC da se temeljna Diemova tehnologija “dramatično promijenila u posljednjih godinu i pol dana iz naivnog blockchaina u vrlo sofisticirani blockchain koji pokušava odgovoriti na neka od pitanja koja su regulatori imali.” First Digital Assets Group trenutno gradi infrastrukturu za trgovce kako bi olakšala Diemovu upotrebu kao sredstvo plaćanja.

Diem u međuvremenu nastavlja čekati regulatorno odobrenje i izdavanje dozvole za plaćanje od švicarske Organizacije za nadzor financijskog tržišta. Komentatori koji su razgovarali za CNBC bili su optimistični, a izvršni direktor Chainalysisa Michael Gronager rekao je:

“Mislim da će [Diem] ove godine izaći na tržište pa makar u testnom obliku. Bila bi propuštena prilika kada ne bi izašli ove godine.”

Facebook je prvotno skupio snažne partnere oko projekta kao što su Visa i MasterCard, ali oni su odustali od partnerstva zbog negativnog stava svjetskih financijskih regulatora oko projekta. Ipak, izgleda da će projekt zaživjeti, a kako će biti prihvaćen na tržištu tek nam ostaje za vidjeti.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X