Facebook objavio „White Paper“ za kriptovalutu Libra

0

18. lipnja, Facebook je objavio dokument, tzv. “bijelu knjigu” (engl. white paper) o namjerama za svoj dugoočekivani financijski projekt temeljen na kriptovalutama i blockchain tehnologiji.

Vijest o tehničkim specifikacijama kriptovalute završena su nagađanja o prirodi kriptovalute i njenom razvoju.

Facebookov globalni stablecoin pod nazivom Libra funkcionirat će na izvornom i skalabilnom “Libra” blockchainu i bit će podržan rezervom sredstava koja su navodno “osmišljena da mu daju stvarnu vrijednost i smanjuju oscilacije volatilnosti”.

Ta se imovina sastoji od košarice bankovnih depozita i kratkoročnih državnih vrijednosnica koje će se držati u rezervi “Libra Reserve” za svaku izdanu Libra kriptovalutu.

Softver koji implementira Libra blockchain otvorenog je koda kako bi se stvorio otvoren i interoperabilan ekosustav financijskih usluga i šire prihvaćanje.

Veliki korak naprijed za Facebook kao kompaniju i usvajanje kriptovaluta

Novom kriptovalutom upravljat će neprofitni konzorcij “Udruga Libra” sa sjedištem u Švicarskoj, koji će nadgledati razvoj ekosustava. Među osnivačima udruge su Mastercard, PayPal, Visa, Stripe, eBay, Coinbase, Andreessen Horowitz i Uber.

Facebook navodno planira proširiti udrugu na oko 100 članova do trenutka pokretanja Libre u prvoj polovici 2020. godine.

“Dok je konačno tijelo za donošenje odluka u rukama udruge, očekuje se da će Facebook zadržati vodeću ulogu do kraja 2019. godine. Facebook je stvorio Calibru, reguliranu podružnicu, kako bi osigurao razdvajanje između socijalnih i financijskih podataka te izgradio i vodio usluge na čelu Libra mreže”, navodi se u tzv. Bijeloj knjizi.

Nova kriptovaluta olakšat će plaćanje diljem različitih Facebook platformi, uključujući WhatsApp i Instagram, što novoj kriptovaluti daje potencijal da dostigne 2,7 milijarde korisnika mjesečno na globalnoj razini.

Testnet za Facebookovu platformu Libra trebao bi biti predstavljen krajem ovog tjedna, a Facebook navodno već sada ima podršku od nekoliko velikih kompanija poput Ubera te nekoliko platnih servisa kao što su Visa, Mastercard i PayPal.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X