Faktori koji sugeriraju da nas čeka ljeto kao 2017. godine

0

Od početka ove korekcije dominacija Bitcoina na kripto tržištu dramatično je fluktuirala, rušeći prevladavajući trend 2021. godine. Prije nego što je selloff ozbiljno započeo, dominacija Bitcoina pala je s oko 70% u siječnju na ispod 40%. Tada je dominacija BTC-a bila najniža od ljeta 2018. Trenutna dominacija Bitcoina je oko 42%, a sada ćemo vidjeti što to znači za tržište.

Ako se i ovaj put u tijeku bull marketa ponovi isti obrazac, tada će tržište vjerojatno biti ekvivalentno ljetu 2017. godine kada se alt sezona počela odigravati, a još smo bili nekoliko mjeseci daleko od tadašnjeg Bitcoinova ATH-a od oko 20.000 američkih dolara u prosincu 2017. godine. Nitko ne može garantirati da će se ovaj scenarij ponoviti, ali pogledajmo bitne čimbenike koji bi mogli utjecati na provedbu istoga. 

Slijedite tijek novca

Model novčanog toka jedan je od potencijalnih prediktora kamo bi tržišta mogla ići. Model navodi da novac teče iz fiata u Bitcoin, a zatim od velikih altcoina, preko srednjih altcoina pa sve do malih altcoina. Ciklus završava tako da se novac preusmjeri natrag na Bitcoin i, na kraju, natrag na fiat.

Ovaj je model zanimljiv jer približno sažima ono što se dogodilo u 2017. godini, osim što se ciklus odigrao dva puta tijekom bull marketa. Dakle, ako se scenarij 2017. ponovi, dominacija Bitcoina mogla bi nastaviti rasti sve dok vodeća kripto imovina ne ugleda novi ATH, a zatim će pasti kako se alt sezona još jednom ubrzava.

Uz sličnosti ljestvica dominacije, ponašanje tržišta altcoina također pruža neke naznake da bi mogle nastupiti prema povijesnim ciklusima. Ako se ciklus ponovi, mogao bi 2021. godine lansirati altcoine na nove visine. Iako učinak promatran tijekom svibnja možda neće pružiti puno uvjeravanja u tom pogledu, također još ništa ne upućuje na to da Bitcoin i šire tržište neće nastupiti prema dugoročnim trendovima. Sam Bankman-Fried, izvršni direktor kripto burze FTX i Alameda Research, rekao je za Cointelegraph:

„Ako uđemo na dugotrajno bear tržište, očekivao bih da će Bitcoin dominacija porasti, kao što je bio u razdoblju 2018. – 2019 .; ali korekcija koju smo do sada vidjeli nije dovoljna da to pokrene. “

Institucije su nova varijabla

Najveća razlika između tržišta u 2017. i sada je prisutnost institucija na kripto tržištu. Barem, to vrijedi za Bitcoin i neke od altcoina s velikom kapitalizacijom kao što je Ethereum. Velikim dijelom altcoin tržišta, uključujući gotovo sve tokene s niskom kapitalizacijom i memecoine poput Dogecoina (DOGE), dominiraju retail trgovci i investitori. Čini se da je ovo bio jedan od glavnih pokretača Bitcoinove snage krajem 2020. godine, jer se institucionalni interes za kriptovalute počeo pobuđivati. Njegova dominacija nastavila je rasti do otprilike siječnja.

No, postoje neki dokazi da bi institucije mogle stajati iza nedavnog poticanja dominacije Bitcoina. 21. svibnja pokazalo se da su whaleovi kupili preko 122.500 Bitcoina u vrijednosti od 5,5 milijardi dolara, dok su cijene bile ispod 36 000 dolara. Dva dana kasnije, kripto hedge fondovi MVPQ Capital, ByteTree Asset Management i Three Arrows Capital potvrdili su kako su upravo oni bili jedni od kupaca. Zbog ovog postoji šansa da se iznenadni oporavak Bitcoinove dominacije ne pripisuje klasičnom tržišnom ciklusu već institucionalnim whaleovima koji kupuju Bitcoin “na popustu”.

Fondovi ne prebacuju sredstva u bezrizičnu imovinu

Pitanje koji mnogi sudionici postavljaju je, koliko će uključenost institucija utjecati na obrasce Bitcoin dominacije u usporedbi s onim što je viđeno 2017. godine? Možda je najkritičnija razlika između institucija i retail ulagača u tome što je vjerojatnije da će institucije slijediti prevladavajuće tržišne uvjete i u skladu s tim riskirati. Stoga Bitcoin dominacija raste kako se ulagači odluče odmaknuti od riskantne imovine.

Međutim, na temelju izvješća o kupnji tijekom korekcije, čini se da nema razloga pretpostaviti da investitori idu toliko daleko da se odmiču od kriptovaluta prema imovini koja ne predstavlja rizik. Nadalje, bullish sentimenti su i dalje prisutni, usprkos tržišnom kaosu posljednjih tjedana, što se vidi iz izvješća da se čini da je interes za Bitcoin i dalje u porastu.

Stoga još uvijek postoje sve šanse da će se, ako se interes za Bitcoin nastavi zadržavati i ako ne dođe do većih loših vijesti koje bi uništile sentiment oko kriptovaluta, model novčanog toka možda ponovno odigrati. Za sada, ako se povijest održi, dogodit će se daljnja povećanja Bitcoin dominacije prije nego što se ulagači ponovno diverzificirati u altcoine s velikim kapitalom.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X