Fantom Project Review

0

Trenutni Ethereum blockchain ima određena ograničenja u dizajnu koja postaju očita kako dolazi sve više korisnika. interakcija s Ethereumom postaje sve skuplja jer se promet svakodnevno povećava. Ovi problemi neće biti riješeni do potpune implementacije Ethereuma 2.0.

Fantom je obećavajući projekt usmjeren na stvaranje jedne od najboljih smart contract platformi na tržištu. Ova platforma poslužit će (među ostalim) kao živčani sustav pametnih gradova. Fantomov dizajn stvorio je povoljno okruženje koje će pomoći Ethereumu da se poboljša. Projekt koristi napredni DAG (Directed acyclic graph) kako bi se osigurala kontinuirana skalabilnost uz minimalne troškove transakcije.

Što je Fantom?

Fantom je blockchain četvrte generacije. DAG platforma za pametne gradove. Pruža programerima DeFi usluge koristeći svoj prilagođeni konsenzus algoritam. Za razliku od Ethereum blockchaina, korisnicima i programerima pruža trenutne nadogradnje upotrebljivosti i funkcionalnosti.

Postoji zaklada koja nadgleda ponudu proizvoda u Fantom ekosustavu. Ova je zaklada nastala 2018. Fantom Mainnet i Opera pokrenuti su u prosincu 2019. godine. Mreža podržava različite značajke poput usluga P2P (peer-to-peer) zajmova i stakinga. Time nastoji “ukrasti” dio udjela Ethereuma na DeFi tržištu.

Osim toga, Fantom, sa svojim izvornim tokenom, nastoji riješiti izazove vezane uz smart contract platforme. Jedan od izazova je brzina provođenja transakcije za koju programeri Fantoma tvrde da se smanjila na manje od dvije sekunde.

Cilj im je biti okosnica IT infrastrukture za nadolazeće pametne gradove. To planiraju postići svojom mogućnošću obrade 300.000 transakcija u sekundi te istovremenim komuniciranjem s mnogim pružateljima usluga. Projekt vjeruje da je to rješenje za sigurnu pohranu velike količine podataka.

Tim predviđa da će platforma biti korisna u različitim sektorima poput sustava pametnih kuća, zdravstva, komunalnih usluga, upravljanja prometom, projekata održivog okoliša i obrazovanja.

Fantom DeFi

Kao dokaz fleksibilnosti Fantoma, tim je uspio brzo stvoriti i učiniti Fantom DeFi sposobnim za rad. Fantom obećava da će ovo biti all-in-one DeFi paket za sve korisnike. Fantomov blockchain kompatibilan s EVM-om daje korisnicima mogućnost da stakeaju, trguju, posuđuju i uzimaju kredit kroz digitalnu imovinu izravno iz svojih FTM novčanika. A sve to dolazi s gotovo nula naknada i trenutnim izvršenjem transakcijama. 

Fantomov mainnet Opera stvorena je konsenzusnim protokolom Lachesis temeljenim na DAG-u, a podržava pametne ugovore kompatibilne s EVM-om. To korisnicima Fantoma omogućuje izvršavanje pametnih ugovora na mreži. Fantom mainnet ima karakteristike koje ga čine idealnim za širok raspon primjena.

Što se tiče DeFi aplikacija, Fantom trenutno podržava sljedeće:

  • Liquid staking – Koristite stakeane FTM tokene kao kolateral za DeFi aplikacije. 
  • fMint – Na Fantomu možete mintati različite sintetičke imovine, uključujući kriptovalute, nacionalne valute i robe.
  • fLend – Posuđujte i uzimajte kredit u digitalnoj imovini radi trgovanja i zarade na kamatama bez gubitka izloženosti FTM tokenu.
  • fTrade-trgujte digitalnom imovinom izgrađenom na Fantomu bez da vaša sredstva napuštaju kripto novčanik. Ovo je karakteristika potpuno non-custodial i decentralizirane AMM kripto burze.

Fantom tim je naporno radio na isporuci vrhunskog rješenja za DeFi i trgovanje. Zahvaljujući DAG-tehnologiji, ovaj ekosustav je superioran u odnosu na mnoge druge DeFi platforme. Korisnici Fantoma imaju benefit od kratkog vremena potvrde transakcija koje daje konačnost za manje od 2 sekunde, te od niskih naknada za transakcije.

Izvor: Fantom blog

Kao što možete vidjeti na gornjoj slici, FTM tokeni i sFTM tokeni mogu se koristiti kao kolateral za minting fUSD -a, koji se zatim može koristiti za trgovinu i zamjenu za sintetičke tokene i fiat, i još mnogo toga. Sve se to postiže putem progresivne web aplikacije Fantom fWallet, gdje možete pohraniti, slati, primati i stakeati svoje FTM tokene.

OPERA

Ovo je temeljni sloj ekosustava i on je odgovoran za održavanje konsenzusa među nodeovima u Lachesis protokolu. Također je odgovoran za stvaranje “događaja”. Koristi DAG za potvrdu transakcija, a nodeovi ih mogu asinkrono (neistovremeno) obraditi zahvaljujući upotrebi DAG tehnologije. Svaka obrađena transakcija sprema se na svaki node u mreži, slično načinu na koji blockchain sprema transakcije. Razlika je u tome što se s DAG tehnologijom podaci ne moraju spremati na svaki node.

Umjesto toga, mreža koristi drugu vrstu nodeova koja se naziva witness node za provjeru valjanosti transakcija. Ovi witness nodeovi odgovorni su za provjeru valjanosti podataka koje nodeovi drže širom mreže. Oni se oslanjaju na metodu konsenzusa Delegated Proof of Stake (dPOS) za izbor validator nodeova.

OPERA Ware

OPERA Ware nalazi se usred protokola i dizajnirana je za izvršavanje ključnih funkcija na platformi, kao što su izdavanje nagrada, plaćanja i pisanje “podatkovne priče”.

Aplikacijski sloj OPERA

Pri vrhu se nalazi aplikacijski sloj OPERA koji sadrži javno dostupne API-je koje će razvojni programeri koristiti za omogućavanje sučelja svojih dAppova sa slojem OPERA Ware. Jedna posebno zanimljiva interakcija bit će s onim što Fantom naziva “podatkovna priča”.

Podatkovna priča (Story data) je Fantomova metoda koja omogućuje praćenje svih prošlih transakcija, za razliku od Ethereuma gdje je praćenje prošlih transakcija ograničeno. U Fantomu svaka transakcija i izvršavanje pametnog ugovora pohranjuju mali dio podataka, podatkovne priče, koji se koriste u funkcijama za praćenje transakcija.

Ovo je nevjerojatno vrijedna funkcija u određenim sektorima gdje su neograničeni zapisi podataka bitni, kao što je upravljanje lancem opskrbe ili zdravstvena djelatnost.

Lachesis konsenzus

Lachesis consensus je konsenzusni algoritam zasnovan na DAG-u koji se temelji na asinkronom Byzantine Fault Tolerant (aBFT). Nudi mnoga poboljšanja u odnosu na klasični i praktični  Byzantine Fault Tolerant. Na primjer, ova vrsta BFT-a ne treba “vođu” te je asinkron.

Lachesisom se konsenzus može isporučiti bilo kojoj aplikaciji, bez obzira na programski jezik koji se koristi za izradu aplikacije. To ostavlja programerima slobodu da se usredotoče na stvaranje logike aplikacije. Lachesis se može povezati s drugim nodeovima Lachesisa i jamči da svi obrađuju iste naredbe istim redoslijedom. To se postiže korištenjem DAG aBFT konsenzusa i peer-to-peer umrežavanjem.

Asinkroni Byzantine Fault Tolerant (aBFT)

Asinkroni Byzantine Fault Tolerant (aBFT) najviši je standard koji trenutno imamo u algoritmima konsenzusa. Učinkovito je riješio blockchain trilemu koja je precizirala da se samo dva od sljedeća tri uvjeta mogu ispuniti u konsenzusnom algoritmu istovremeno:

  • Decentralizacija
  • Sigurnost
  • Skalabilnost

Protokol konsenzusa aBFT implementiran u Fantomu omogućuje maksimalnu decentralizaciju, visoku skalabilnost i sigurnost na razini bankovnih sustava.

U aBFT mreži nodeovi mogu neovisno postići konsenzus i ne trebaju razmjenjivati ​​dovršene blokove. To čini aBFT mehanizme konsenzusa potpuno neovisnim o “vodstvu”, povećavajući sigurnost budući da nema ponavljanja. Osim što čini mrežu posebno otpornima na DDoS napade, aBFT također smanjuje latenciju transakcija, što rezultira bržom mrežom.

Konačno, aBFT mreži omogućuju veću skalabilnost i decentralizaciju budući da ne dolazi do “pretjerane komunikacije” koja ograničava broj nodeova koji sudjeluju.

StakeDag

StakeDag jedna je od inovacija koja koristi stake sudionika kao validacijsku snagu za postizanje praktičnog BFT-a u asinkronom sustavu bez “vodstva”. Protokol StakeDag proširuje Lachesisov protokol na dodjeljivanje slojeva na DAG-u radi postizanja brzog konsenzusa s pouzdanijim redoslijedom završnih blokova događaja.

Prednosti StakeDaga su te da je protokol pošten jer svaki node ima jednaku šansu stvoriti novi blok događaja. Ima manje ranjivosti od mreža koje koriste PoW, PoS i dPoS konsenzus algoritam.

Fantom tim

Tim koji stoji iza Fantoma prošao je kroz neke promjene od svojih najranijih dana, a tehnički tim sastoji se od 12 programera koji rade na platformi. Dodatno postoji i niz upravljačkog osoblja, članova marketing tima i direktora različitih regija.

Osnivač Fantoma je dr. Ahn Byung Ik. Ima doktorat iz  računalnih znanosti te je također predsjednik Korejskog udruženja za prehrambenu tehnologiju. Dr. Ahn je suradnik u časopisu Fortune i često je lice na naslovnicama najvećih poslovnih medija Južne Koreje.

Ranije je bio osnivač prehrambeno-tehnološke platforme SikSin, koja je slična Yelpu. Ta platforma ima više od 22 milijuna pregleda mjesečno, a mobilna je aplikacija preuzeta više od 3,5 milijuna puta. Međutim, on trenutno više nije povezan s Fantomom, pa čak ni njegov LinkedIn profil ne spominje nikakvu prošlu vezu s projektom.

U ulozi izvršnog direktora Fantoma nalazi se Michael Kong, koji ima nekoliko godina iskustva u blockchain prostoru kao programer pametnih ugovora. Prije nego što se pridružio tvrtki Fantom, bio je glavni tehnološki direktor za blockchain inkubator Block8. Također je izgradio jedan od prvih Solidity decompilera i jedan od prvih detektora za ranjivosti u pametnim ugovorima.

U Fantomu se također ističe DeFi arhitekt Andre Cronje, koji je poznat kao glavni programer iza Yearn Finance. Ostatak tima čine vrlo uspješni, motivirani i iskusni članovi iz različitih disciplina, uključujući financije, kriptografiju, poslovni razvoj, softversko inženjerstvo i arhitekturu i druge srodne discipline.

Potencijal Fantoma

Fantom nije jedini projekt koji je odabrao DAG tehnologiju kao put ka skalabilnosti. IOTA i Nano bili su neki od prvih projekata temeljenih na DAG -u, a Constellation i Hedera Hashgraph imaju sličnu arhitekturu kao Fantom u korištenju pametnih ugovora.

Fantom je dobio dodatnu vrijednost dodavanjem infrastrukture koja podržava pametne ugovore i dAppove, što bi ga moglo odvojiti od projekata poput IOTA -e i Nanoa, koji nisu pokrenuti s funkcionalnošću pametnih ugovora, iako IOTA sada ima zaseban sloj koji pruža funkcionalnosti pametnih ugovora. 

Također se nagađa da Fantom može kontrolirati tržište pametnih gradova u Južnoj Koreji, s obzirom na veze s tržištem koje Fantom tim posjeduje. Naravno, to nije zajamčeno, a Fantom će morati napredovati i ispuniti obećanja o održavanju već stvorenih partnerstava. Ako to mogu učiniti, ne bi im trebao biti problem zadržati kontrolu nad južnokorejskim tržištem.

Isporuka visokog broja transakcija u sekundi i niske naknade zasigurno pomažu Fantomu da poveća svoju prihvaćenost u nekim industrijama te će ga približiti usvajanju šire publike. Naravno, usvajanje od strane kompanija cilj je mnogih blockchain projekata, a pitanje kada bi takvo usvajanje moglo postati stvarnost ostaje otvoreno za Fantom zajedno sa svim ostalim.

Ipak, čini se da Fantom tim ima stručnost, znanje i motiv da postane jedan od najboljih kripto projekata, a da ne spominjemo industrijske veze koje bi im trebale pomoći da zadrže čvrstu poziciju među južnokorejskim industrijama koje dotiče blockchain tehnologija.

Ovo nije financijski savjet, članak predstavlja viđenje trenutne situacije na tržištu. Sami podnosite odgovornost za vlastita ulaganja! Hrvatski Bitcoin portal i autori članka nisu odgovorni, direktno ili indirektno, za bilo kakve potencijalne gubitke nastale zbog povezanosti sa sadržajem ovoga članka.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X