Francuska središnja banka: Facebookova Libra treba bankarsku licencu

0

Guverner francuske središnje banke Francois Villeroy de Galhau izjavio je da Facebook mora poštovati propise o sprječavanju pranja novca i tražiti bankarske licence ako nudi bankarske usluge, piše Reuters.

Prema izvještaju, Villeroy je tijekom intervjua s francuskim časopisom l’Obs priznao da postoji prostor za poboljšanje prekograničnih transfera novca. Također je istaknuo da Facebookov Libra projekt mora biti u skladu s postojećom regulativom banaka jer se “rizici povećavaju anonimnošću koju bi korisnici Libre imali”.

Villeroy se dotaknuo i mogućih zahtjeva za bankarsku licencu:

“Ako projekt nastoji ići korak dalje od platnih usluga i pružati bankarske usluga kao što su depoziti, onda će morati biti reguliran kao banka s bankarskom licencom u svim zemljama u kojima posluje. U suprotnom bi to bilo nezakonito.”

Kako prenosi Reuters, zamjenik člana upravnog odbora švicarske narodne banke, Thomas Moser, na Crypto Valley konferenciji održanoj u švicarskom gradu Zug, izjavio je da je otvoren prema Facebookovom kripto projektu:

“Sve u svemu, mislim da je to zanimljiv projekt i prilično sam opušten u vezi toga. […] Jasno su naznačili da su voljni igrati prema pravilima, a kontaktirali su i regulatore. “

Šef nadzornog odbora za tržište i platni sustav Banke Italije navodno je izjavio da želi imati više informacija o Libra projektu, dok francuski ministar ekonomije i financija Bruno Le Maire od Facebooka namjerava “tražiti jamstva” vezano za novu digitalnu Libra valutu. Le Maire je također zatražio od guvernera središnjih banaka G7 da se izjasne koja će sve jamstva tražiti od Facebooka.

Bivši ekonomski savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, Stephen Moore, jučer je izrazio potporu Facebookovom stablecoinu Libra. U intervjuu za Yahoo Finance, ovaj konzervativni ekonomist rekao je da misli da je Libra zanimljiva i dobra stvar jer predstavlja novi izazov za središnje bankare.  

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png
* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

crobitcoin.us17.list-manage.com Hrvatski Bitcoin Portal Hrvatski Bitcoin Portal Email Forms Mailchimp Mailchimp’s Legal Policies | Mailchimp Information about how Mailchimp, a marketing automation platform, protects your privacy and handles user accounts.
Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X