FTX drama: BlockFi zamalo prodan za samo 25 milijuna dolara?

0

Izvršni direktor tvrtke za kripto kreditiranje BlockFi, u Twitter objavi je demantirao da se, suprotno nedavnom izvješću The Blocka, tvrtka ipak ne prodaje za 25 milijuna dolara. Prince je vijest pripisao glasinama i potaknuo sve da vjeruju samo detaljima koji dolaze izravno od BlockFija. Nije poricao prodaju tvrtke, niti je spominjao FTX, jednu od najboljih i najvećih mjenjačnica u industriji.

Čini se da postoje neke kontradiktornosti jer se u nekim izvorima navodi da je prodaja BlockFija procijenjena na 25 milijuna dolara, dok drugi govore da je iznos bliži 50 milijuna dolara.

Glasine o kupnji ukazuju na to da se, unatoč nedavnom povećanju kamatnih stopa na svoje proizvode za kripto kreditiranje i osiguranju kredita FTX-a u iznosu od 250 milijuna dolara, tvrtka i dalje suočava s velikim problemima. Iz tvrtke The Block tvrde da su njihovi ulagači u vlasnički kapital ‘izbrisani’ te da otpisuju vrijednost svojih gubitaka.

Značajno smanjena vrijednost BlockFi mjenjačnice

U posljednjem krugu financiranja, točnije u srpnju 2021., BlockFi je procijenjen na 4.8 milijardi dolara. Prodaja od 25 milijuna dolara spustila bi vrijednost tvrtke za 99% od njezine posljednje procjene.

Nakon pada kripto tržišta, procjena vrijednosti tvrtke pala je tijekom lipnja 2022. na otprilike milijardu dolara.

FTX mjenjačnica, kao ruka spasa, prethodno je već odobrila zajam BlockFiju u iznosu od 250 milijuna dolara, kako bi tvrtka osigurala da korisnici ne osjete posljedice izloženosti tvrtke Three Arrows Capital (3AC).

Three Arrows Capital bio je istaknuti kripto hedge fond koji je u kripto prostoru na lošem glasu jer su njihovi osnivači tvrdili da Bitcoin više nikada neće doživjeti padove od 80 posto. Tijekom nedavnog kraha tržišta, ovaj je fond, vrijedan više milijardi dolara, doživio totalni kolaps.

Prince je rekao je da je BlockFi potpisao ugovore s FTX US za revolving kredit od 400 milijuna dolara, kao i opciju kupnje BlockFija “po varijabilnoj cijeni do 240 milijuna dolara”. Ovaj je dogovor postignut kao dio napora “povećanja likvidnosti i zaštite sredstava klijenata” u BlockFiju, a ugovori još uvijek podliježu odobrenju dioničara.

Prince je također istaknuo da su do ove odluke doveli volatilnost na kripto tržištu te “osobito tržišni događaji vezani uz Celsius i 3AC”, koji su imali negativan utjecaj na BlockFi.

“Svi naši proizvodi i usluge – uključujući financiranje i isplate, našu platformu za trgovanje, kreditne kartice i globalne institucionalne usluge – nastavljaju raditi normalno”, poručio je Zac Prince.

Poprilično iznenađujuća stvar kod BlockFija je gubitak u poslovanju od 280 milijuna dolara tijekom 2021. godine, što je jedan od najlošijih financijskih rezultata, s obzirom da je upravo 2021. godina bila poprilično plodno tlo za cijelu industriju. Zbog pada tržišta i neučinkovitog poslovanja, BlockFi je bio primoran uzeti kredit od FTX-a s kamatom od 5% i rokom povrata do 2024. godine. Je li FTX u ovu priču ušao samo da bi preuzeo BlockFi i tako pokrio što veći dio kripto prostora, povećao bazu svojih korisnika te svoje poslovanje? Lako moguće, no vrijeme će pokazati jesu li ove spekulacije točne.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X