G7 će spriječiti izdavanje Facebook Libre

0

“Group of 7”, poznatiji kao G7, sastoji se od zemalja koje predstavljaju najveće svjetske ekonomije. U sastavu G7 su: SAD, Kanada, Japan, Njemačka, Italija, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Na sastanku G7 raspravlja se o najvećim globalnim ekonomskim i drugim pitanjima, a ovaj put glavna tema je bila vezana za kriptovalute. Skupina G7 izjavila je da se trenutno protivi pokretanju Facebookova projekta stabilne kriptovalute Libra.

Izvješće iz 2019. postalo dostupno javnosti

Prema izvješću Reutersa od 12. listopada, središnji bankari i ministri financija iz Sjedinjenih Država, Kanade, Japana, Njemačke, Francuske, Italije i Velike Britanije, rekli su da će zaustaviti Facebookov globalni stablecoin projekt zbog nedostatka regulacija u tom sektoru. Formatizacija regulatornog okvira i nadzora nužno je kako bi Libra dobila potporu svjetskih sila.

U izvješću stoji:

G7 nastavlja tvrditi da niti jedan globalni stablecoin projekt ne bi trebao započeti s radom dok se na odgovarajući način ne riješi relevantne zakonske, regulatorne i nadzorne zahtjeve odgovarajućim dizajnom i pridržavanjem važećih standarda.”

Ova izjava dolazi od predstavnika sedam najvećih ekonomskih zemalja koje su se okupile u lipnju 2019. kako bi se ispitalo kako središnje banke mogu regulirati kriptovalute.

Zašto se velike sile protive izdavanju Libra stablecoina?

Grupa je izrazila zabrinutost oko toga kako osigurati da digitalna imovina bude u skladu sa zakonima protiv pranja novca, pravilima o zaštiti potrošača i ostalim regulatornim pitanjima. Izvješće G7 u listopadu prošle godine navodi da su “globalni stablecoini” predstavljali prijetnju globalnom financijskom sustavu.

Kao rezultat toga, Facebookov stablecoin Libra vjerojatno neće dobiti odobrenje potrebnih regulatora. Prošle godine glavne europske sile udružile su se kako bi spriječila lansiranje Libre u Europi. U travnju ove godine je Odbor za financijsku stabilnost skupine G20 objavio sveobuhvatnu “studiju stabilnosti“, predstavljajući 10 preporuka za učinkovitu regulaciju kriptovaluta i stablecoina.

Izvješće G7 također uključuje zabrinutost grupe zbog ransomware napada, za koji se navodi da “ugrožava ključne funkcije zajedno s našom kolektivnom sigurnošću i prosperitetom”. Takvi su napadi sve češći u svijtu, uključujući Sjedinjene Države, Francusku, Njemačku, Grčku i Italiju od početka pandemije ranije ove godine. Ovo je prijetnja centraliziranim sustavima koji su temelj financijskog ekosistema, a blockchain ima mogućnost riješiti taj problem.

Stoga, blockchain je sigurno u planu rada velikih svjetskih sila, ali izgleda da neće dopustiti globalnim stablecoinima poput Libre izađu na slobodno tržište. Ovo bi potencijalno rezultiralo time da centralne banke gube utjecaj što bi destabiliziralo trenutni financijski sustav.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X