GameFi prijevare: Kako prepoznati toksične NFT gaming projekte

0

U posljednjih nekoliko godina, igre koje koriste blockchain tehnologiju aktivno su se razvijale i privlačile nove igrače, a tržište decentraliziranih igara, tzv. GameFi, steklo je veliku popularnost.

GameFi industrija polako i postupno se razvijala od 2013. pa sve do 2021. godine, kada je popularnost decentraliziranih igara eksplodirala zajedno s rastom NFT-ova (engl. non-fungible token, tj. nezamjenjivi token).

Prema analitičkom servisu DappRadar, ukupna vrijednost jedne od najpopularnijih igara baziranih na blockchainu, Axie Infinity, premašuje 550 milijuna dolara.

No, GameFi industrija ipak ima svojih problema. Mnogi projekti se često „pokreću“ bez obzira na fazu razvoja igre. Iako trend cijena Bitcoina može poboljšati ili oslabiti uspjeh GameFi projekata, direktna korelacija ne postoji.

Unatoč medvjeđem tržištu, cijena mnogih GameFi tokena danas raste zbog njihove NFT komponente. Primjerice, investitori i kreatori žele zaradu od digitalnih predmeta, umjesto da se koncentriraju na poboljšanje mehanike igre.

Prilikom odabira GameFi projekta, vrijedno je razmotriti marketinšku i tehnološku komponentu: koliko se aktivno projekt promovira i koje prednosti token projekta pruža svojim sudionicima.

Međutim, treba biti oprezan s obećanjima GameFi Tokena, budući da je ovaj prostor prepun raznih prijevara.

Skandal godine

Jedan od najvećih GameFi skandala dogodio se u jesen 2021. godine. U to je vrijeme kriptovaluta Squid, temeljena na popularnoj Netflixovoj seriji Squid Game, nakon što je porasla na 2800 dolara, strmoglavo pala gotovo na nulu.

Token, koji se temelji na Netflixovoj seriji Squid Game (iako s njom nije povezan), prvi se put pojavio u listopadu 2021. Bila je to kripto igra koja se sastojala od šest rundi, slično rundama deathmatcha u zapletu serije.

Igra je trebala biti lansirana u studenom 2021. godine. Kako bi sudjelovali u svakom krugu, korisnici su morali platiti squid tokenima. Programeri bi dobili 10% prikupljenih sredstava, a pobjednici igre 90%. U trenutku puštanja tokena, korisnici su primijetili da je nemoguće prodati kupljenu valutu.
Nakon što su sudionici shvatili da je riječ o prijevari, prevaranti su odmah povukli ukupno 3,38 milijuna dolara.

Kako se NFT uklapaju u igre?

Da biste razumjeli GameFi, trebate se upoznati s NFT-ovima i njihovom integracijom s pametnim ugovorima. NFT je imovina čiji je digitalni račun smješten u blockchain. 

Pametni ugovor povezan je s NFT-om. Ovo zvuči vrlo ozbiljno i komplicirano, iako je u stvarnosti to samo mali dio koda. A ovaj mali dio koda može biti bilo što, uključujući vezu koja vodi do JPEG datoteke pohranjene na središnjem poslužitelju. Velik dio NFT-a trenutno je upravo to.

Pametni ugovor, koji se koristi za “manipuliranje” NFT objektom između igara, nije višenamjenski alat. Ne uključuje model, teksture, opis, zvuk, animaciju, itd., tako da se predmet ili lik može lako prenijeti iz jednog naslova u drugi. Dakle, da bi integracija između dvije igre funkcionirala, te igre moraju biti izgrađene, pokrenute i održavane kroz jednu infrastrukturu ili mehanizam za igre. Takve integracije trenutno ne postoje u industriji igara.

Nadalje, NFT igra može funkcionirati samo ako ima velik broj korisnika s vlastitom ekonomijom, gdje igrači mogu kupovati i prodavati predmete u igri u obliku NFT-a. Međutim, mnoge tradicionalne igre već imaju takvu ekonomiju.

Primjerice, Eve Online prodaje i kupuje brodove za pravi novac, dok Counter Strike: Global Offensive gura skinove po cijeni stanova i automobila. Općenito, sami NFT-ovi nemaju vrijednost, a zadatak vlasnika NFT-a je uvjeriti korisnike da njihova imovina vrijedi pravi novac.

U današnje vrijeme programeri igara trebaju uvjeriti korisnike u jedinstvenost, svježinu i zanimljivost svog projekta, a to je sve teže postići.

Kako uočiti lažne igre?

Većina investitora u lažne projekte nisu stručnjaci već početnici, a prevaranti iskorištavaju i mame neiskusne korisnike uz pomoć reklama i vizualno atraktivnih stranica. Kako biste izbjegli potencijalne prijevare, obratite pozornost na nekoliko detalja:

Tim projekta

Programeri profesionalnih projekata uvijek iza sebe imaju bogato iskustvo. Njihove se biografije lako mogu pronaći na internetu, s evidencijom o uspješnosti njihovih prijašnjih ideja.

Međutim, u GameFi-ju postoji puno ozbiljnih projekata koje pokreću anonimni timovi. O njima se može pronaći malo podataka jer se kriju iza raznih nadimaka ili pseudonima.

Recenzije na profesionalnim platformama

Prilikom proučavanja projekta nikada se ne treba oslanjati na reklamne slogane. Bolje je čitati recenzije o njima na neovisnim profesionalnim platformama. Blockchain zajednica brzo reagira na pojavu novih projekata. U roku od nekoliko sati svaka ideja će se analizirati sa svih strana.

No, prevaranti uvijek nađu način kako prevariti korisnike. Neki timovi unaprijed registriraju nekoliko stotina računa na popularnim forumima pod krinkom stvarnih korisnika, sve s ciljem pisanja pozitivnih recenzija o svom projektu. Zato posebno treba biti na oprezu.

Projekti na društvenim mrežama

Svakako pregledajte društvene mreže projekta i obratite pažnju na broj ljudi koji su svojom aktivnošću uključeni u razgovore i komentare te na prirodu poruka. Bez korisnika nema tajnih projekata.

Pametni ugovor

Najlakši način za provjeru pametnih ugovora projekta je korištenje resursa kao što su Etherscan ili BscScan. Istraživači blokova pružit će vam informacije o tome kada je projekt kreiran, doveden na tržište, koliko korisnika ima i koliko je tokena izdano. 

Budući prihodi od projekta

Svaki projekt je stvoren da zaradi novac. Zato je važno razumjeti izvor prihoda i ne ulagati prije nego što sve dobro ne istražite.

Mrežni marketing 

Postoji mnogo GameFi projekata koji su izgrađeni na višerazinskom marketinškom (MLM) sustavu. Ovo je slično klasičnom mrežnom marketingu, koji sam po sebi nije prijevara. Veliki broj dobrih projekata koristio je MLM za privlačenje novih korisnika, ali ako projekt nema drugog izvora prihoda osim mrežnog marketinga, onda je vjerojatno riječ o prijevari. Osim MLM-a, moraju postojati mehanizmi dodane vrijednosti. Pravi projekti ne mogu bezrazložno obećavati korisnicima ogromne postotke dobiti.

Iako je tržište NFT igara poprilično precijenjeno, NFT kao investicija tek treba dostići svoj potencijal.

Pedro Herrera, voditelj istraživanja u DappRadaru, vjeruje da kripto igre čeka svijetla budućnost.

“U mojoj perspektivi, blockchain igre će biti iznimno popularne, ali još smo nekoliko godina daleko od stvarnog događaja masovnog usvajanja. Tu je i Web3 metaverzum gdje će MMORPG-ovi postati dominantan način druženja i igre. Dakle, budućnost blockchain igara je svijetla. Što se prijevara tiče, vjerojatno će ih uvijek biti, ali one su češća pojava u NFT-ovima.”

Izvor: Cointelegraph

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X