Gavin Andresen testirao Bitcoin blokove od 20 MB

0

Jedna od stvari koji se često spominju kao nedostatak Bitcoin protokola je njegova mogućnost da obradi samo 7 transakcija po sekundi, odnosno da su mu blokovi ograničeni na veličinu od samo 1 MB. To se vidi kao jedno od ograničenja za opće prihvaćanje bitcoina jer se s kreditnim karticama postiže od nekoliko stotina do nekoliko tisuća transakcija u sekundi.

Potencijalno rješenje

Nekadašnji glavni developer Bitcoin QT klijenta Gavin Andresen predlaže da se veličina blokova postupno udvostručava sve dok se ne dostigne veličina blokova od 16 GB. Da bi provjerio što bi se dogodilo u Bitcoin mreži s povećanjem blokova, odnosno kako bi hardver i internetska veza podnijeli velike blokove, odlučio je testirati Bitcoin blokove veličine 20 MB.

Prema njegovim riječima, utjecaj na mrežu i hardver bio bi… nikakav. Očekuje se da će računalna snaga te brzina internetske veze rasti brže nego veličina blokova te da korisnici ne bi smjeli imati nikakvih problema u procesiranju tih blokova (snaga hardvera) niti u njihovoj transmisiji (brzina internetske veze).

Reakcija Bitcoin zajednice

Ova je vijest u Bitcoin zajednici dočekana dvojako. Dok neki pozdravljaju povećanje blokova te tako broj transakcija u sekundi, neki ne misle da je sve tako jednostavno.

Prvi je problem što je za takvu promjenu potrebna suglasno velike većine zajednice, od korisnika do rudara i procesora kao što je bitpay. Postoji vjerojatnost da se u trenutku prebacivanja na veće blokove mreža “raspadne” u dva dijela te da dio klijenata ostane bez ispravnih blokova te tako budu podložniji manipulaciji i napadima.

Neki dodatni prigovori su da će postojeći rudari stvarati ogromne blokove kako bi se novim rudarima otežalo rudarenje. Moguće je da će rudari početi dozvoljavati spam transakcije kako bi popunili blokove i tako dodatno profitirali od naknada. Nadalje, pitanje je kako takvu promjenu izvesti sinkronizirano za sve klijente.

Jesu li veliki blokovi pravo rješenje za povećanje broja transakcija, tek treba vidjeti.

Share.

About Author

Master's degree in information and communication technology. Currently working as software developer at Ericsson Nikola Tesla. Interested in the future of technology. Bitcoin enthusiast.

Leave A Reply

X