Gdje ide Ethereum i kada će tamo doći?

0

Na Blockchain konferenciji na Tajvanu, Taipei, Vitalik Buterin je objavio dugoročni plan razvoja za Ethereum.

Kako navodi osnivač Ethereuma, Vitalik, većina problema s kojima se Ethereum blockchain susreće se mogu svrstati u nekoliko kategorija: skalabilnost, sigurnost pametnih ugovora, konsenzus i privatnost.

Nekoliko ažuriranja mreže, među kojima je i Byzantium, nude neka rješenja za ove četiri kategorije. Vitalik je nedavno dao intervju za Južno korejske medije Joong Ang, gdje je napomenuo da će trebati barem 2 do 5 godina da se u potpunosti riješe problemi sa skalabilnosti na blockchainu.

Plan razvoja Ethereuma

U kategoriji skalabilnosti, Ethereum Foundation i Etherumova open-source zajednica su napravili značajan napredak s nadolazećim Casperom i s Plasmom, drugi sloj rješenja za skalabilnost razvijen od Vitalika i Josepha Poona, suosnivača Bitcoinove lightning mreže.

Casper je dugoročno rješenje za skalabilnosti kojim se uvodi hibrid proof-of-work (PoW) i proof-of-stake (PoS) protokola u Ethereum blockchain mrežu. Trenutno, Ethereum mreža ovisi o PoW protokolu.

Christian Reitwiessner, voditelj tima za Ethereumov Solidity i Ethereumove C++ implementacije, objašnjava, rješenje kao što je PoS je nužno da bi se eliminirala ovisnost o korisnicima, čvorovima i rudarima.

Skalabilnost se ne rješava tako da se transakcije prebace u manje blokove, a bude više manjih blokova. Skalabilnost se jedino može riješiti tako da korisnici ne trebaju verificirati svaku transakciju koja je poslana u sustav.

Ethereum je drugačiji od Bitcoina jer operira kao platforma za decentralizirane aplikacije (dapps). Ethereum nužno treba skalabilnu mrežu koja može izdržati milijune korisnika kroz njihovo PoS rješenje kao što je Plasma.

Da bi poboljšali privatnost mreže, Ethereum razvojni inženjeri su integrirali Zcashovu implementaciju zk-SNARKs, što dolazi kao poboljšanje u kategoriji privatnosti.

zk-SNARK transakcija na Ethereum testnetu

Na slici je primjer zk-SNARKs transakcija procesirane na Ethereum testnetu, na kojoj se ne vidi iznos transakcije niti tko je kome slao.

A kakve bi bile predikcije kretanja njegove cijene?

JP Vergne, profesor Ivey Business School, napominje da je intenzitet razvojnih aktivnosti najbolji indikator kretanja cijene neke kripto valute.

Shvatili smo da je najbolji indikator kretanja cijene neke kripto valute broj razvojnih aktivnosti koje se oko nje događaju.

Ethereum je jedan od rijetkih blockchain networka koji ima veliki broj razvojnih aktivnosti i inovativnih rješenja kao što su Casper, Plasma, zk-SNARKs itd. S obzirom na to, možemo s velikom vjerojatnosti pretpostaviti da će Ethereumu cijena rasti i kroz 2018-tu.

Pridružite se Telegram kanalu od Hrvatskog Bitcoin Portala kako bi saznali za novi članak čim ga objavimo. A ako ste spremni investirati u kripto valute pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako najjednostavnije i najbrže kupiti Bitcoin.

Share.

About Author

A guy with huge interests in technology and sharing his knowledge with interested people. Amazed with blockchain, bitcoin and he believes this technology will change the world.

Leave A Reply

X