Gensler svjedočio pred Kongresom SAD-a

0

Predsjednik SEC-a, Gary Gensler, svjedočio je pred odborom za financijske usluge SAD-a.
Gensler je ponovio svoj stav da su “većina kripto tokena vrijednosni papiri”.

Čelnik američke Komisije za vrijednosne papire i burzu (SEC) brani donošenje pravila i nadzor nad tržišnim zlouporabama na saslušanju u utorak pred republikanskim zastupnicima koji su ga optužili za prekoračenje ovlasti.

Nakon što su prošle godine osvojili kontrolu nad Zastupničkim domom, republikanci sada pokušavaju ograničiti administrativni nadzor predsjednika Joea Bidena nad ključnim financijskim pitanjima. Neki iz financijske industrije pridružili su se kritici, rekavši da SEC ide predaleko u svojim reformama.

Gensler, koji je na čelu agencije od travnja 2021., u svom svjedočenju istaknuo je da je rad agencije na donošenju pravila “utemeljen na zakonskim ovlastima koje je dodijelio Kongres”.

“Odricanje od zaštite ulagača dovodi životnu ušteđevinu stvarnih ljudi u opasnost. Cilj je zaštititi naše klijente – američke ulagače”, rekao je.

Potpuna regulatorna kontrola nad kripto prostorom

Također je objasnio da bi nedavni prijedlog ažuriranja pravila o skrbništvu investicijskog savjetnika omogućio SEC-u da “pokrije svu kripto imovinu i poboljša zaštitu koju pružaju kvalificirani skrbnici.”

Unatoč pritisku na Genslera od strane Kongresa, drugih američkih zastupnika i kripto kompanija, predsjednik SEC-a radi sve kako bi stekao veću, ali i potpunu regulatornu kontrolu nad kripto prostorom.
Kako bi uspostavio veću kontrolu nad različitim kripto imovinama, kao i burzama i tvrtkama koje rade s digitalnom imovinom, Gensler radi na prilagodbi trenutnih pravila i zakonodavstva. Tako je 14. travnja predložio proširenje definicije “burze”.

SEC pojašnjava da bi se njegova postojeća pravila o burzama također trebala primjenjivati ​​na DeFi platforme.

Gensler kaže: “Nazvati sebe DeFi platformom nije izgovor za prkošenje zakonima o vrijednosnim papirima. Nažalost, ovo je tržište trenutno prepuno nepridržavanja.”

Odluka agencije da izričito uključi DeFi u svoj prijedlog nove definicije burze dodatno naglašava da kripto financijski pokret neće dobiti prilagođene propise. Naprotiv, agencija radi sve kako bi osigurala da će kriptovalute biti u skladu s postojećim propisima o vrijednosnim papirima.

No Gospodarska komora SAD-a, koja zastupa tvrtke, istaknula je da je donošenje pravila agencije pod vodstvom Genslera “nepovezano i užurbano”.

Republikanska povjerenica SEC-a, Hester Peirce, također je kritizirala agendu agencije i suradnju s industrijom.

“Današnja Komisija tretira proces donošenja pravila za obavijesti i komentare kao prijetnju, a ne kao dijalog. Vidimo ovu novu tehnologiju i nismo voljni napraviti nikakve iznimke kako bismo joj se prilagodili. Ako ne izgledate kao postojeće tvrtke, onda ćemo biti u redu ako vas uništimo ili otjeramo u offshore ili vas pak prisilimo da se pretvorite u centralizirani entitet”, rekla je na javnom sastanku na kojem se raspravljalo o predloženoj reformi koja bi mogla dovesti do velikih promjena za tvrtke za kriptovalute.

Gensler na cover fotografiji: REUTERS/Evelyn Hockstein

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X