Globalna ekspanzija CBDC-a: 130 zemalja istražuje digitalne valute središnjih banaka

0

Prema istraživanju, čini se da su azijske nacije najsklonije uskočiti u CBDC, dok mnoge afričke zemlje još uvijek stoje po strani.

Analiza koju je provelo Atlantic Council otkrila je da 130 zemalja koje proizvode 98% globalnog BDP-a, “istražuju” digitalnu valutu središnje banke (CBDC). Do sada je 11 zemalja u potpunosti pokrenulo CBDC, a jedan od najboljih primjera je Kina.

CBDC trendovi

Prema istraživanju, procjena je da se u zadnje 3 godine čak 95 zemalja pridružilo CBDC utrci. Do sada je 130 zemalja uvelo neke od programa, uključujući zemlje s razvijenom ekonomijom, poput Japana, Južne Koreje, Australije, Ujedinjenog Kraljevstva i drugih. Većina zemalja (46) trenutno je u fazi “istraživanja”, dok je 21 pokrenula pilot testove.

Gotovo svaka zemlja G20 “napravila je značajan napredak i tijekom proteklih šest mjeseci uložila nove resurse u ove projekte”, navodi Atlantic Council.

Nacije koje su najodlučnije izdati digitalnu verziju svojih službenih valuta su Kina, Nigerija, Bahami, Jamajka i drugi karipski otoci.

cbdc

Kineske vlasti pokrenule su nekoliko inicijativa za popularizaciju digitalnog juana. Veliki lokalni gradovi kao što su Shenzhen, Jinan i Lianyungan ponudili su brojne aktivnosti za ovogodišnji Proljetni festival kako bi potaknuli korištenje CBDC-a. Prije toga, dužnosnici su dopustili plaćanja u digitalnim juanima tijekom Zimskih olimpijskih igara 2022. održanih u Pekingu.

Prema analizi, napredak na maloprodajnom CBDC-u u Sjedinjenim Američkim Državama “je zaustavljen”. S druge strane, najveće svjetsko gospodarstvo krenulo je naprijed na veleprodajnom (bank-to-bank) CBDC-u.

“Od ruske invazije na Ukrajinu i odgovora G7 na sankcije, veleprodajni CBDC razvoj se udvostručio”, tvrdi tvrtka koja stoji iza ove studije.

Ostala vodeća gospodarstva poput Japana i Ujedinjenog Kraljevstva razvijaju prototipove i razmatraju savjetovanje s javnošću o konačnom izdavanju CBDC-a.

Europska središnja banka također je pokazala namjere uvođenja digitalnog eura. Europska komisija nedavno je projekt opisala kao alternativno rješenje za široko plaćanje koje se koristi u online i offline trgovanju.

Brazil i Indija namjeravaju pokrenuti svoje CBDC sljedeće godine. Banco Central do Brasil nedavno je ovlastio Mercado Bitcoin da sudjeluje u projektu zajedno s financijskim softverom fintech Sinqia, brokerskom tvrtkom Genial i drugima.

Prednosti i mane CBDC-a

Postoje različiti razlozi zašto bi središnja banka tražila pokretanje takvog proizvoda. Atlantic Council vjeruje da bi CBDC-ovi mogli promicati financijsku inkluziju pružanjem pristupa novcu stanovništvu bez bankovnih usluga, uvođenjem konkurencije na lokalnim monetarnim tržištima, povećanjem učinkovitosti nagodbi i nižim naknadama za transakcije.

S druge strane, CBDC su puno drugačiji od kriptovaluta i poznati su po svojoj decentraliziranoj prirodi.

CBDC će izdavati i kontrolirati središnje banke, što znači da bi mogli djelovati protiv privatnosti ljudi. Guverner Floride Ron DeSantis osudio je tu tehnologiju kao alat za nadzor, izražavajući podršku zabrani unutar južne države.

Robert F. Kennedy, koji je najavio svoju kandidaturu za predsjednika SAD-a, označio je CBDC kao proizvode koji se koriste za “ugnjetavanje” ljudi.

Izvor: Cryptopotato

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X