Godina uspona i padova: El Salvador slavi godišnjicu usvajanja Bitcoina

0

Prva godišnjica Bitcoina u El Salvadoru dolazi u vrijeme kada je BTC izgubio više od 60% vrijednosti u godinu dana, ali to ne znači da je eksperiment s Bitcoinom u ovoj zemlji propao.

Dana 07. rujna 2022. obilježeno je točno godinu dana otkako je El Salvador postao prva zemlja u svijetu koja je usvojila Bitcoin (BTC) kao zakonsko sredstvo plaćanja provođenjem Zakona o Bitcoinu.

Zalažući se za Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja prošle godine, predsjednik El Salvadora, Nayib Bukele, obećao je da će usvajanje Bitcoina biti korisno za 70% lokalnog stanovništva koje nije imalo pristup bankarskim uslugama od 2021. godine.

Vlada Salvadora također je hvalila Bitcoin kao alat za pomoć gospodarstvu, privlačenje stranih ulaganja, otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje ovisnosti o američkom dolaru.

Što je usvajanje Bitcoina donijelo El Salvadoru?

Trenutno se dovodi u pitanje stvarna prednost usvajanja Bitcoina u El Salvadoru jer je Bitcoin izgubio otprilike 60% svoje vrijednosti otkako je zemlja usvojila kriptovalutu kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Prije godinu dana, BTC se trgovao po cijeni od oko 46.000 dolara, prema podacima CoinGecka. Dana 6. rujna 2021. salvadorska vlada izvršila je svoju prvu kupnju Bitcoina, kupivši 200 BTC-a po 10,36 milijuna dolara ili po prosječnoj cijeni od 51 800 dolara. To čini veliki kontrast s trenutnim cijenama BTC-a, budući da je Bitcoin početkom ovog tjedna pao ispod 19.000 dolara. U vrijeme pisanja, Bitcoin se trguje po cijeni od 19.199 dolara, što je pad od više od 64% u odnosu na prošlu godinu.

Vlada Salvadora do sada je kupila ukupno 2381 BTC, što prema trenutnim cijenama vrijedi 62 milijuna dolara manje od cijene koju je El Salvador platio za svoje bitcoine.

Ministar financija El Salvadora, Alejandro Zelaya, naglasio je da unatoč padu cijena zemlja nije doživjela nikakve gubitke pri kupnji BTC-a jer ih nisu prodali. Vlada Salvadora također je opetovano odgađala svoj projekt Bitcoin obveznica, navodeći nepovoljne tržišne uvjete i geopolitička pitanja.

Usred naglog pada cijena kriptovaluta i trenutnog medvjeđeg tržišta, neki analitičari počeli su usvajanje Bitcoina u El Salvadoru nazivati ​​”neuspjelim Bitcoin eksperimentom”. Drugi se s ovim ne bi složili, budući da je Bitcoin očito imao pozitivan utjecaj na gospodarstvo i financijsko tržište El Salvadora.

Bram Cohen, tvorac BitTorrenta i osnivač Chia Networka, oglasio se putem Twitter objave te istaknuo da količina benefita često “nije baš u korelaciji s količinom novca koja se zaradi”. Istaknuo je da su neke banke u zemlji morale smanjiti stope zbog pojave jeftinijih Bitcoin transakcija.

Prema Središnjoj rezervnoj banci El Salvadora, Salvadorci koji žive u inozemstvu od siječnja do svibnja 2022. napravili su promet u vrijednosti od preko 50 milijuna dolara. Usvajanje Bitcoina i novčanika Chivo koji podržava salvadorska vlada također je doprinijelo povećanju transakcija Lightning Network od 400% u 2022.

“El Salvador će biti poligon za inovacije unutar Bitcoina. Ne postoji druga jurisdikcija koja kombinira “regulatorni okvir, političku volju, usvajanje i niz alata i, što je najvažnije, potrebu za Bitcoinom. Ovo El Salvador čini savršenim mjestom za sigurno eksperimentiranje s novim Lightning aplikacijama i izgradnju uspješnog ekosustava pouzdanih, dokazanih i međusobno povezanih usluga”, rekao je izvršni direktor Ibex Mercado, Jose Lemus.

Salvadorski zakon o Bitcoinu također je bio uspješan u smislu privlačenja stranih ulaganja i turizma. Turizam u El Salvadoru u prvoj polovici 2022. godine skočio je za oko 82%, a zemlju je posjetilo 1,1 milijun turista.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X