Graph Project Review

0

Razvojem tehnologije omogućen nam je pristup sve većem broju podataka koji se mogu analizirati te koristiti u razne svrhe, ponajviše za prilagodbu ekosustava unutar kojeg su sakupljeni. Iako imamo velik broj podataka, ako nemamo opciju izvući pojedine podatke i sortirati ih, ti podatci nam ne znače baš puno.

Sada, kada ovo gledamo iz kripto perspektive, skup podataka je blockchain, a Dapp programeri trebaju funkciju queryja (zahtjev poslan sustavu za dostavljanje određenog podatka ili skupa podataka). Kao što znamo, sve na Ethereum blockchainu je vidljivo javnosti. Na primjer, svaka transakcija na DEX-u (npr. Uniswap, 1Inch) koji je izgrađen na Ethereumu, nalazi se tamo. Također je poznato da mnogi programeri žele razviti aplikacije koje koriste podatke pronađene na blockchainu za stvaranje različitih alata. Međutim, bez mogućnosti queryjanja podataka iz blockchaina bilo bi nemoguće brzo i učinkovito izvući informacije iz njega. Zbog toga je nastao projekt o kojemu pišemo danas, The Graph.

Početak Grapha

Ideja o Graphu nastala je krajem 2017., a u ljeto 2018. su ju predstavili Yaniv Tal, Jannis Pohlmann i Brandon Ramirez. Njih troje su prethodno zajedno radili na više startupova usmjerenih na razvoj softvera. Željeli su programerima olakšati izradu kvalitetnog softvera. Godine 2017. trojac se upoznao s Ethereumom, što je brzo izazvalo njihov interes i natjeralo ih da počnu razvijati Dapp-ove.

Razlog zašto su prvi put ušli u Ethereum bio je zbog vrlo centraliziranog načina današnjeg poslovanja i procesa. Danas se uglavnom oslanjamo na Amazon, Microsoft i Google za pohranjivanje podataka. Njihov zajednički tržišni udio u svim cloud uslugama je preko 50%. To znači da postoji ogroman broj tvrtki i pojedinaca koji ovise o centraliziranim entitetima u obliku korištenja centraliziranih API-ja (Aplikacijsko programsko sučelje). To također znači da ti centralizirani entiteti mogu birati tko će dobiti pristup da vidi ili koristi te podatke. Obično oni koji plaćaju dobiju podatke.

Osnivači Grapha ubrzo su shvatili da bez mogućnosti indeksiranja i queryjanja podataka nije moguće stvoriti moćne dappove koje djeluju u stvarnom vremenu. Centralizirana struktura načina na koji danas djelujemo ima neke prednosti poput brzine, međutim, ovaj trojac nije želio tu istu strukturu zbog ovisnosti o tehnološkim gigantima, što ih je natjeralo da razviju The Graph.

Projekt je prikupio kapital od ukupno oko 25 milijuna dolara. Podržavaju ga neka velika imena uključujući Coinbase Ventures i Multicoin Capital. Prvi public sale GRT-a održan je u listopadu 2020. godine, ali je tijekom njega prodano samo 4% ukupne ponude.

Tokenomija

GRT je ERC-20 token s početnom opskrbom od 10 milijardi. Podvrgnut je stopi inflacije od 3%, ali s obzirom na strukturu mreže, GRT bi mogao postati deflacijski. To je zato što se od naknada za query podataka 1% uvijek burna (“spaljuje”). Također, porezi implementirani u mreži rezultiraju burnanjem tokena, a na kraju se burnaju sve nepotražene nagrade iz rabat fonda. Teško je reći koliko je aktivnosti zapravo potrebno da bi GRT postao deflacijski, ali barem postoji mogućnost. Međutim, ni inflacija od 3% nije tako loša, usporedno, Ethereum je imao stopu inflacije daleko veću od 3% prije London hard forka i implementacije nadogradnje EIP-1559. 

Budući da je samo mali dio GRT tokena (oko 4%), namijenjen za javnost vjerojatno već možete pretpostaviti da raspored vesting nije pogodan za srednjoročnu cijenu tokena. Budući da su svi rani investitori podvrgnuti vestingu, za sada ne mogu učiniti ništa sa svojim tokenima. Međutim, kada završi razdoblje vestinga, vjerojatno će imati nerealizirani profit od 20-100x. Realno gledajući, vjerojatno će takvi investitori i ostali kojima su dodijeljeni GRT tokeni prodati barem dio svog udjela. To će rezultirati velikim prodajnim pritiskom koji će zasigurno negativno utjecati na cijenu. Međutim, The Graph je impresivan projekt za koji se nadamo da može privući dovoljno potražnje da nadoknadi ovako veliko povećanje ponude. Za ovo postoji potencijal, pogledajmo neke od nadogradnji i novosti oko Grapha koje bi mogle potaknuti rast potražnje.

Roadmap

Kao i kod većine potpuno pokrenutih projekata, Graph nema jasan roadmap. Sada je na razvojnim timovima da iznesu prijedloge za nadogradnju kako bi se mreža povećala i učinila učinkovitijom. Razvojna strana Grapha prije je bila vrlo centralizirana i sada se taj problem rješava. Ne tako davno, razvoj Grapha bio je u rukama početnog tima. Zatim je projekt rebrendiran u Edge & Node, kao i zakladu Graph. Međutim, u posljednjih 6 mjeseci, dva nova razvojna tima pridružila su se mreži kako bi dodatno decentralizirali projekt i pomogli u njegovom skaliranju, a to su: StreamingFast i Figment.

Postoji impresivan broj projekata koji su implementirali “subgraphove”. To uključuje Uniswap i Decentraland. Sve više i više projekata vidi korist od pridruživanja Graphu i više od 2000 kustosa koji nastoje iskoristiti mogućnosti koje su ovdje predstavljene. Subgraph definira koje će podatke The Graph indeksirati iz Ethereuma i kako će ih pohraniti. Nakon što se implementira, činit će dio globalnog grafa blockchain podataka. Trenutni ukupni broj subgraphova je više od 22.000, a mreža ima preko 7000 delegata i 160 indeksatora. Međutim, dok su projekti koji se pridružuju Graphu sjajni, događa se i još jedan veliki pomak, a to je širenje ekosustava na druge blockchaine.

Vjerojatno jedna od najvećih stvari za Graph je proširenje na druge projekte. Postoji mnogo blockchaina u beta razini, uključujući projekte sloja 1 i sloja 2 kao što su Polygon, Polkadot, Solana i Fantom. Kada bi se ekosustav proširio na sve ove projekte, dnevni volumen queryja trebao bi se približiti 1 milijardi mjesečno.

Povrh ovih nadogradnji velik napredak je pretvaranje The Graph Explorera u Dapp, a to je nedavno i učinjeno. Osim toga, stvoren je Subgraph Studio i omogućuje svakome da testira stvaranje subgrapha te da ga implementira.

Cjenovni potencijal GRT tokena?

Iako je Graph jedan od ključnih stupova trenutnog i budućeg kripto ekosustava, cjenovni potencijal GRT tokena nije nešto bullish. Teško da će The Graph u srednjem roku moći nadmašiti druge kvalitetne kriptovalute. Sve je to zbog njihovog rasporeda dodjele tokena (vestinga). Važno je znati da ako odete na CoinGecko i pogledate The Graph, vidjet ćete njihovu tržišnu kapitalizaciju od otprilike 3,1 milijardu dolara. Međutim, to je samo tržišna kapitalizacija opskrbe u optjecaju, ona ne uzima u obzir sve tokene koji su podvrgnuti vestingu. Potpuno razrijeđena tržišna kapitalizacija koju možete vidjeti bliže 6 milijardi dolara.

Nema sumnje o tome hoće li The Graph mreža i sam projekt rasti ili ne. Potrebna nam je ovakva usluga kako bi razvoj dappova bio lakši i učinkovitiji. Graph igra vitalnu ulogu u glavnom kripto razvoju i kada bismo mogli zanemariti užasnu tokenomiju, nelogično bi bilo neimati Graph u svakom portfelju.

Međutim, ono što možete učiniti ako mislite da je Graph odličan projekt te ne želite čekati, jest delegiranje. Za delegiranje dobivate bruto pihod od otprilike 15% godišnje, a kada zaračunamo inflaciju i vesting, ostaje vam neto zarada od oko 3%. To znači da ćete delegiranjem dobiti povrat od 3%, plus povrat potencijalne cjenovne akcije GRT tokena. Ovo bi mogao biti dobar izbor ako dugoročno vjerujete u The Graph jer nakon što se završi raspored vestinga i prodajni pritisak ublaži delegirani GRT, kao i nagrade koje ste zaradili mogu jednostavno skočiti. Međutim, dobro bi bilo proučiti rizike delegiranja na web stranici Grapha.

Zaključak

Pametni ugovori su bez sumnje jedna od najbitnijih značajki kriptovaluta i blockchaina. Omogućuju nam izradu decentraliziranih aplikacija čiji je cilj zamijeniti posrednika koji trenutno oštečuje obične ljude. Pametni ugovori su također ključni argument da Ethereum prestigne Bitcoin. Mnogi vide kriptovalute poput Ethereuma kao snažnu imovinu sa stvarnim slučajem upotrebe u koju rado ulažu. Međutim, kako bismo uistinu postali decentralizirani i kako bismo programerima pružili jednostavan pristup izgradnji dapp-ova, potrebno nam je rješenje koje nudi The Graph. Graph eliminira posljednji centralizirani entitet i omogućuje svima da iskoriste otvorenu prirodu blockchaina.

Graph bi se mogao (djelomično već jest) pokazati kao dio koji nedostaje u kripto slagalici kako bi se svim programerima, potrošačima, pa čak i regulatorima, olakšao pristup ovom sektoru. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se The Graph uspjeti pokrenuti na drugim blockchainima i koliki rast može postići. Međutim, pitanje je hoće li taj rast bio dovoljno velik da nadoknadi raspored vestinga.

Ovo nije financijski savjet, članak predstavlja viđenje trenutne situacije na tržištu. Sami podnosite odgovornost za vlastita ulaganja! Hrvatski Bitcoin portal i autori članka nisu odgovorni, direktno ili indirektno, za bilo kakve potencijalne gubitke nastale zbog povezanosti sa sadržajem ovoga članka.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X