Green mining: Ekološki prihvatljivo rudarenje je budućnost kriptoindustrije

0

Operacije rudarenja kriptovaluta u idućih pet godina mogle bi se prebaciti na alternativna energetska rješenja i zbog ekološke održivosti te povećanja profitabilnosti postati tzv. “green mining”.

Tijekom posljednjeg desetljeća, rudarenje kriptovaluta bilo je na lošem glasu zbog velike količine električne energije potrebne za napajanje. Još su 2017. godine istraživanja pokazala da je zajednička potrošnja energije rudarske mreže Bitcoin (BTC) posebno zasjenila potrošnju energije nekih zemalja diljem svijeta.

Istraživanje koje je krajem 2018. godine objavio CoinShares, navodi da je kripto rudarstvo ipak više ekološki prihvatljivo. Također, krajem 2019. godine nekoliko istraživanja pokazalo je da Bitcoin mreža troši manje energije, unatoč povećanju stope hasha. Najnovija istraživanja pokazuju da oko 75% rudarenja bitcoina pokreću obnovljivi izvori energije te da je zelenije nego većina druge industrije. 

Različiti akteri u industriji aktivno traže alternative ne samo kako bi rudarenje učinili profitabilnijim, nego i jeftinijim te ekonomski i ekološki prihvatljivijim.

Prognoze za okoliš ipak nisu toliko sive. Sjajan primjer je jedna naftna kompanija koja višak proizvedenog plina pretvara u električnu energiju kako bi napajala uređaje za rudarenje. Ovo je jedinstven primjer kako se industrije moraju prilagoditi specifičnim problemima i kako je rudarenje kriptovaluta omogućilo alternativni način kako iskoristiti višak energije, ali istovremeno i ostvariti profit.

Izvori energije kripto rudarenja 

Konvencionalno bušenje i proizvodnja nafte odavno su rudnik zlata koji je odigrao veliku ulogu u napajanju industrije i trgovine diljem svijeta. 

Upstream Data, kompanija je koja gradi i isporučuje potrebnu opremu za naftne i plinske rudarske kompanije kako bi iskoristili višak plina u rudnicima kriptovaluta. 

Stephen Barbour, predsjednik Upstream Data, smatra da će naftne i plinske kompanije progresivno činiti sve veći dio cjelokupnog ekosustava za rudarenje kriptovaluta. Glavna pokretačka snaga je upotreba otpadnih izvora energije kojih u ovom sektoru ima u izobilju.

“Godinama govorim da će naftna i plinska industrija dominirati hashrateom Bitcoin mreže. Hidroelektrične brane izgrađene su za potrebe stambenih i poslovnih poduzeća, a ne za rudarenje Bitcoina. Rudarstvo uvijek traži najviše potrošenih izvora energije, nema većeg energetskog otpada nego u naftnoj i plinskoj industriji”, istaknuo je Barbour.

Solarna energija

Obnovljivi i zeleni izvori energije važni su pojmovi u središtu rudarskih krugova. Postavlja se pitanje je li isplativije da se električna energija dobivena na solarnim farmama prodaje električnim mrežama ili da se koristi za rudarenje.

Christian Ander, osnivač BTCX-a sa sjedištem u Stockholmu, ovo je realizirao 2018. godine. Rudarenje kriptovaluta postalo je održiv tok prihoda za proizvođače zelene energije kao alternativa za povezivanje ili doprinos glavnom modulu elektroenergetske mreže. Ander je objasnio da postoje brojne koristi od proizvodnje i korištenja solarne energije za rudarske operacije i to bi u budućnosti mogla postati norma. Za njega je smanjenje troškova glavni razlog prelaska na solarnu energiju, kako bi i dalje mogao nastaviti s rudarenjem. 

“Ploče sam postavio tijekom 2018. godine. Zarada je bila dvostruko veća. Koristeći energiju ploča uštedim 75% cijene energije. Ali kad je cijena energije niska, kao tijekom 2020. godine, dobivam 1.300% više rudarenjem Bitcoina nego prodajom energije mreži. Vjerujem da će ova činjenica biti faktor buđenja za proizvođače energije”, kaže Ander.

Hidro energija

Hidroelektrane su veliki pokretač u svijetu rudarenja bitcoina, posebno u Kini i Kanadi. Prema posljednjem izvješću kompanije CoinShares o globalnom rudarskom ekosustavu, objavljenom krajem 2019., 73% svjetskih operacija rudarenja Bitcoinima pokreću sustavi obnovljive energije. Nadalje, u izvješću se procjenjuje da se rudari i dalje uglavnom nalaze u regijama koje koriste jeftinu hidroelektričnu energiju.

Hidroelektrane jesu i vjerojatno će u doglednoj budućnosti ostati najisplativiji izvor energije za rudarenje Bitcoina. Drugi potencijalno sjajan izvor je otpadni plin. Predviđam pomak prema fosilnim gorivima, posebno prirodnom plinu (također primjećujemo povećanu upotrebu ugljena u Kazahstanu) jer proizvođači nafte i plina shvaćaju da je ekonomičnije rudariti Bitcoin svojim otpadnim plinom, umjesto da ga bacaju, ili još gore, da ga ispuste u atmosferu, kao što je to trenutna praksa”, kaže Christopher Bendiksen, šef istraživanja u CoinSharesu.

Voda i nafta: Izvor snage kripto rudarenja

Većina stručnjaka i sudionika u industriji kao glavne izvore električne energije za operacije rudarenja kriptovaluta navode hidroelektrane i proizvođače nafte

Rudarske operacije napajane solarnim pločama relativno su malene u usporedbi s različitim izvorima energije koje koristi rudarski ekosustav. 

“Jedini potencijalni izvor koji bi mogao preteći hidroelektrane je prirodni plin, ali njegov put je još jako dug, s obzirom na to koliko su dominantne hidroelektrane u trenutnoj mješavini energije”, kaže Bendinkson. 

Jeftinije cijene električne energije koje proizvode hidroelektrane i dalje će biti atraktivna opcija za rudare. Kao rezultat, cijela industrija mogla bi postati učinkovitija i ekološki održiva. Potraga za jeftinijom električnom energijom nesumnjivo će se nastaviti, a ako se nastavi trend, većina ove jeftine električne energije doći će iz zelenih izvora.

Ekonomske i ekološke uštede neće se moći zanemariti

Ipak, profitabilnost će uvijek biti glavni značaj za rudare kriptovaluta. Pritisak međunarodne zajednice na veću proizvodnju zelene energije mogao u konačnici diktirati kojim izvorima energije se favoriziraju rudarske operacije. 

Globalni trend smanjenja korištenja fosilnih goriva pomoći će i rudarskoj industriji jer će vlade zahtijevati više zelenih elektrana po još povoljnijim cijenama. Kako bi se globalno potaknulo smanjenje korištenja fosilnih goriva, bit će potreban veći angažman cjelokupne zajednice.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png
* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X