Greyscale tuži SEC zbog odbijenice Bitcoin spot ETF-a

0

Grayscale Investments pokrenuo je pravni spor protiv američke Komisije za vrijednosne papire i burze (SEC) nakon što mu je odbijen zahtjev za pretvaranje svog Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) u spot Bitcoin ETF.

Dana 29. lipnja je bivši američki glavni odvjetnik Donald B. Verrilli Jr., podnio zahtjev za reviziju pri Žalbenom sudu Sjedinjenih Država za okrug District of Columbia.

Verrelli je izjavio da posljednja odluka pokazuje da SEC djeluje “samovoljno i hirovito” tako što “ne primjenjuje dosljedan tretman na slične investicijske instrumente” i da će pokrenuti pravni spor na temelju navodnog kršenja Zakona o upravnom postupku (APA) od strane SEC-a.

Grayscale Investments, koji ima 12,92 milijarde dolara imovine pod upravljanjem u svom GBTC-u, čekao je odluku SEC-a da pretvori svoj vodeći Bitcoin trust u ETF baziran na spotu od podnošenja prijave regulatoru 19. listopada 2021.

Prema zahtjevu regulatora vrijednosnih papira od 29. lipnja, prijava nije odobrena “radi zaštite ulagača i javnog interesa” jer prijedlog nije pokazao kako je “osmišljen da spriječi prijevarne i manipulativne radnje i prakse”.

Odluka je objavljena cijeli tjedan prije roka 6. srpnja i došla je istoga dana kada je i slično odbijen Bitwiseov Bitcoin ETP-a. Michael Sonnenshein, izvršni direktor Grayscalea u priopćenju je u srijedu rekao da su “duboko razočarani” i “žestoko se ne slažu” s odlukom SEC-a da odbije njihovu prijavu.

“Nastavit ćemo koristiti pune resurse tvrtke kako bismo se zalagali za naše ulagače i pravičan regulatorni tretman Bitcoin investicijskih instrumenata”, rekao je.

Obraćajući se svojim 19.400 sljedbenika na Twitteru, James Seyffart, analitičar ETF-ova u Bloomberg Intelligenceu, rekao je, dok je tužba podnesena, da se sudska odluka o tom pitanju ne očekuje prije 3. tromjesečja 2023. do 1. tromjesečja 2024., što znači da možda nećemo vidjeti kako GBTC napreduje u skorije vrijeme.

Ranije ovog mjeseca, Greyscale je angažirao Donalda B. Verrillija Jr., bivšeg glavnog državnog odvjetnika SAD-a, da se pridruži njihovom pravnom timu.

Već je u ožujku izvršni direktor Grayscalea Michael Sonnenshein rekao za Bloomberg da će njegova tvrtka razmotriti tužbu prema Zakonu o upravnom postupku (APA) ako financijsko regulatorno tijelo odbije prijavu za njegov Bitcoin Spot ETF.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X