Grupa G20 izdala 9 regulatornih preporuka za kripto industriju

0

Posljedice prošlogodišnjeg kripto kolapsa mogle bi dovesti do strožeg globalnog nadzora nad industrijom jer je nadzorno tijelo skupine G20 upozorilo na širi financijski rizik ako kripto tržište ne bude regulirano.

Odbor za financijsku stabilnost (FSB) rekao je da su na njegov globalni regulatorni okvir za aktivnosti kripto imovine utjecali prošlogodišnji kripto krahovi, time aludirajući na FTX i Terru.

Kao dio nastojanja da se uhvati u koštac s tim rizicima, FSB je postavio devet preporuka na najvišoj razini za regulatore o tome kako nadzirati kripto poduzeća i tržišta te je revidirao svoje preporuke o nadzoru stablecoina.

Preporuke, kojima se uzimaju u obzir i povratne informacije primljene tijekom javnog savjetovanja FSB-a o toj temi, uključuju pozive na prekograničnu suradnju među regulatorima, zahtjeve upravljanja za kripto izdavatelje i obvezno objavljivanje informacija za industriju.

FSB je priopćio kako je pojačao nekoliko svojih prijedloga u svjetlu nedavnih događaja, uključujući napore na osiguranju adekvatne zaštite imovine klijenata i rješavanje rizika povezanih sa sukobom interesa.

Događaji u prošloj godini istaknuli su unutarnju volatilnost i strukturne ranjivosti kripto imovine i povezanih igrača. Također su ilustrirali da neuspjeh ključnog pružatelja usluga u ekosustavu kripto imovine može brzo prenijeti rizike na druge dijelove tog ekosustava.

FSB je dodao da bi se “prelijevanje” kriza s kripto na tradicionalno financiranje moglo povećati kako rastu veze između dviju industrija. Okvir se temelji na načelu “ista djelatnost, isti rizik, ista regulativa”. Ovim se načelom trebaju osigurati jednaki regulatorni uvjeti tako da se različiti oblici iste djelatnosti, kao što su primjerice plaćanja, pridržavaju istih pravila.

Nadzor kripto tvrtki i tržišta

“FSB je zauzeo stajalište da kripto tržišta zahtijevaju daljnju regulaciju kako bi se zaštitili dionici i financijska stabilnost, a ne stajalište da reguliranje kripta daje legitimitet”, komentirao je Monsur Hussain, voditelj istraživanja financijskih institucija u Fitch Ratingsu.

Konstantin Horejsi, glavni direktor za proizvode u digitalnoj platformi za trgovanje imovinom Blocktrade, pozdravio je ove smjernice.

“Kripto zajednica u cjelini nikada nije tražila poseban tretman u pogledu regulacije, već je jednostavno tražila uspostavu granica sličnih onima koje već postoje za usporedive klase imovine”, rekao je te dodao kako će preporuke FSB- a pružiti dobar temelj, ali kako će puno toga ovisiti o njihovoj provedbi.

“Kladio bih se kako će se stvarna provedba tih smjernica i dalje značajno razlikovati, ali barem sada kada su temeljni blokovi na stolu, regulatori će se vjerojatno malo brže uhvatiti u koštac s izazovima koji su im postavljeni. Budući da je Europa dala primjer MiCA-e, vjerujem kako će i drugi gospodarski blokovi uskoro slijediti taj primjer”, rekao je.

Izvor: Decrypt

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X