Hakeri ukrali 600 milijuna dolara preko Poly Networka

0

Tijekom jučerašnjeg dana dogodio se najveći hakerski napad na DeFi sektor u povijesti. Nepoznati hakeri iskoristili su bug u cross-chain protokolu Poly Network te ukrali najmanje 600 milijuna dolara iz tri blockchaina.

Prema ažuriranju objavljenom na Twitteru u utorak, Poly Network je rekao da su napadi bili usmjereni na imovinu s Binance Chaina, Ethereuma i mreže Polygon. Blockchain podaci iz odgovarajućih mreža pokazuju da su hakeri ukrali otprilike 273 milijuna dolara iz Ethereum blockchaina, 85 milijuna dolara u USDC-u iz Polygona te 253 milijuna dolara iz Binance Smart Chaina. Poly je također izvijestio da su u eksploataciju bili uključeni renBTC, wrapped Bitcoin i wrapped Ether, koji je koristio “ranjivost u komunikaciji pametnih ugovora“.

Zna se hakerov identitet?

Kineska tvrtka za kibernetičku sigurnost SlowMist oglasila se nedugo nakon što je vijest o hakiranju objavljena, rekavši da su njeni analitičari identificirali hakerovu e-adresu, IP adresu i otisak prsta s uređaja, ali nisu otkrili te podatke. Tvrtka je rekla da je koristila podatke koje je dostavila kripto burza Hoo i druge tvrtke kako bi utvrdila da je hakerov početni izvor sredstava u Moneru, koji je promijenjen u Binance Coin, Ether i MATIC.

“U kombinaciji s protokom sredstava i višestrukim podacima o otiscima prstiju, može se otkriti da je to vjerojatno bio dugo planirani, organizirani i pripremljeni napad”, rekao je SlowMist.

Haker je također objavio najmanje tri bizarne poruke kroz zapise transakcija na Ethereumu. Prema podacima Etherscana, razmišlja o vraćanju dijela ukradenih sredstava nakon što naizgled nije mogao premjestiti tokene. Haker(i) traže od zajednice pomoć u “pranju” digitalne imovine putem Tornado usluge, te su predložili da DAO odluči gdje će tokeni ići:

“Ovo bi bio hack od preko milijardu dolara da sam premjestio preostale shitcoine! Nisam toliko zainteresiran za novac, sad razmišljam vratiti neke tokene ili ih jednostavno ostaviti u limbu.”

Tether zamrznuo ukradena sredstva

Mnoge ličnosti iz kripto te posebno DeFi industrije ponudile su svoju pomoć i podršku. Izvršni direktor OKExa Jay Hao rekao je da tim burze “promatra tok ukradenih tokena” i da će pokušati upravljati situacijom. Tehnički direktor Tethera Paolo Ardoino izvijestio je da je projekt zamrznuo otprilike 33 milijuna dolara u Tetheru s jedne od napadnutih adresa, dok je izvršni direktor Binancea Changpeng Zhao rekao da se najveća kripto burza koordinira sa sigurnosnim partnerima “kako bi proaktivno pomogla” nakon hakiranja.

Pokrenut prošle godine, Poly Network zajednički je projekt Ontologyja, Neo i Switcheo kako bi donio „savez heterogenih protokola interoperabilnosti“, integrirajući blokove u veći ekosustav s više lanaca. Protokol omogućuje korisnicima razmjenu tokena na različitim blockchainovima. Iako je ovo bio najveći hack u DeFi povijesti, ovo začuđujuće nije negativno utjecalo na kripto tržište.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X