High-frequency trgovanje i kako utječe na kripto tržište?

0

Što je High-frequency trgovanje?

High-frequency trgovanje je tehnika koja uključuje specijalizirani softver i algoritme, vrhunska računala, pristup internetu s malim kašnjenjem i trenutne tržišne podatke kako bi nadmašila svu konkurenciju i omogućila jedinstvene strategije koje inače nisu moguće.

HFT je sustav u kojem algoritmi i softver obavljaju trgovanja gotovo svaku sekundu te nudi niz pogodnosti koje nisu dostupne redovnim trgovcima. Postojao je puno prije kriptovaluta, a vjeruje se da čini čak 80% volumena na određenim tržištima. Međutim, ovakvi sustavi sada postaju glavni faktor u svijetu decentralizirane imovine, s obzirom na to da ju sve više i više institucionalnih ulagača počinje primjećivati.

Princip koji stoji iza većine HFT strategija zahtijeva da softver koji izvršava trgovanje bude iznimno brz jer ponekad je potreban samo djelić sekunde da se profitabilan trade pretvori u neprofitabilan. To se razvilo u neke specifične tehnike koje ova vrsta sustava koristi da ostane ispred konkurencije. Dio ovoga sigurno može uključivati ​​najnoviju i najsnažniju opremu, ali također zahtijeva razvoj vrlo pametnih načina rada unutar malih varijabli koje su prisutne na tržištu i njihove upotrebe u milisekundnim preokretima.

Tehnike i strategije mogu uključivati ​​kolokaciju, stvaranje tržišta (market making), arbitražu, pinging i trgovanje na temelju vijesti. Svaka opcija ima prednosti i mane, ali nisu sve strategije uvijek dostupne trgovcima. To ovisi o tržišnim uvjetima. Neke od ovih strategija su ilegalne ili su visoko regulirane unutar tradicionalnih tržišta. Istina je da je kripto tržište još uvijek u fazi „Divljeg zapada“, ali to se brzo mijenja i trgovci bi trebali biti svjesni svojih lokalnih zakona prije nego što se krenu baviti ovom vrstom aktivnosti.

U daljnjem tekstu ćemo objasniti funkcioniranje strategija unutar sustava za High-frequency trgovanje te kada koristiti koju strategiju.

Što je kolokacija?

Kolokacija se odnosi na praksu postavljanja HFT sustava u fizičku blizinu podatkovnog centra burze (najčešće u isti objekt) kako bi se dobila najmanja moguća odgoda u prijenosu tržišnih podataka.

Na redovnim burzama svaki je korisnik podložan rizicima povezanim s kašnjenjem komunikacije. Za većinu malih ulagača, ova mala kašnjenja u obradi neće imati velik utjecaj, ali za HF trgovca, međutim, milisekunde su iznimno bitne. Jedan očigledan način da iskoristite prednost je upotreba najbolje opreme, ali drugi je da svoj vlastiti trgovački sustav stavite fizički u blizinu podatkovnog centra koji pokreće vašu odabranu burzu. U nekim slučajevima korisnici doslovce postavljaju HFT sustav na području koje je izravno okruženo podatkovnim centrom burze. Vlasnici sustava mogu imati poprečnu vezu izravno s glavnim poslužiteljem, a oni koji implementiraju ovu opciju zaobilaze potrebu povezivanja putem interneta, što značajno smanjuje kašnjenja u prijenosu. Ovakva praksa naziva se „kolokacija“ i lako može ukloniti kašnjenja u prijenosu podataka, što donosi prednost onome koji inkorporira ovo rješenje.

U kripto svijetu već postoje neke burze koje nude tu vrstu povezivanja. Primjerice, burze poput HitBTC, Gemini i ErisX određenim klijentima nude mogućnost kolokacije. To može omogućiti da HFT strategije koriste tvrtke koje nisu fizički dovoljno blizu podatkovnim centrima kojima trebaju pristup. Općenito govoreći, kolokacija je kamen temeljac za provođenje ove vrste trgovanja jer će uvijek pružiti prednost nad onima koji su dalje od podatkovnog centra.

Što je market making?

Market making je uobičajena strategija u svijetu trgovanja. U tom procesu trgovac (market maker) s dovoljno resursa daje obje strane, ponudu i potražnju na istom tržištu, što osigurava likvidnost i učinkovito ostvaruje profit na temelju razlike između ponude i potražnje (spread).

Market making u redovnom trgovanju obično osiguravaju velike tvrtke te se smatra pozitivnom praksom održavanja važnih tržišta dovoljno likvidnima. Omogućujući dovoljan broj narudžbi na obje strane knjige naloga, proizvođači osiguravaju da ostali klijenti uvijek mogu premjestiti sredstva. Uobičajeno je da velika burza ima ugovore s jednim ili više market makera na tržištu, a praksa se u cjelini smatra zdravom. Već se pojavljuje skupina tvrtki koja nudi usluge market makinga na tržištu kriptovaluta.

Međutim, HFT market makeri na tržištu kriptovaluta su često manje privatne tvrtke koje nemaju ugovore s burzom. One i dalje povećavaju likvidnost tržišta te zarađuju na “spreadu”. Iako to učinkovito obavlja istu uslugu kao i velike javne tvrtke, manje tvrtke koje stvaraju tržište manje su pouzdane jer nemaju poslovnu povezanost s kripto burzom.

Što je arbitraža?

Arbitraža je čin iskorištavanja razlike u cijeni iste imovine na različitim burzama.

Povremeno će određena imovina imati neskladnost u svojoj cijeni na različitim burzama. Čin prepoznavanja i iskorištavanja tih razlika uobičajen je izvor zarade među trgovcima. Te se mogućnosti još češće događaju u kripto svijetu zbog visoke volatilnosti. Ove razlike se brzo izjednače od strane burze kako ne bi bila na gubitku.

Međutim, HFT praktičari mogu prvo prepoznati i iskoristiti te situacije. Pomoću softvera dizajniranog da uoči takva odstupanja u stvarnom vremenu, oni tada mogu otvoriti narudžbe, mnogo brže od običnog trgovca. Postoji više načina za primjenu arbitražne strategije, ali svi uključuju uočavanje nejednakosti cijena na tržištu te brzo reagiranje. 

Što je pinging?

Pinging je proces u kojem korisnici High-frequency trgovanja u kratkom periodu upotrijebe niz manjih narudžbi za “lov” na veće narudžbe koje su segmentirane kako ne bi previše utjecali na tržišnu cijenu.

Ova metoda u osnovi testira raspon cijena pomoću malih narudžbi kako bi se utvrdio raspon cijene u kojem prodavač pokušava prodati. Budući da su sredstva za otkrivanje ovih naloga kodirana u algoritme, HFT softver može “loviti” na te mogućnosti nekoliko puta u sekundi. Softver zatim može iskoristiti svoju brzinu za kupnju imovine na donjem kraju tog raspona i prodaju je „plijenu“ na višem kraju, ostvarujući trenutni profit.

Doduše, ova se tehnika uglavnom hrani velikim igračima na tržištu i često se koristi na mjestima poznatim kao “dark pools”. Dark pools su ili privatne burze ili forumi koji ne prijavljuju svoju narudžbu u stvarnom vremenu. Propisi obično zahtijevaju puštanje podataka o transakcijama, ali to se može odgoditi dovoljno dugo da veliki institucionalni korisnici mogu obavljati velike narudžbe, bez da to odmah utječe na tržište. Međutim, ovi su sustavi pretrpani žrtvama visokofrekventnih trgovaca koji mogu koristiti “pinging” tehniku ​​da otkriju i iskoriste druge korisnike u dark poolovima. 

Što je trgovanje na temelju vijesti?

Trgovanje na temelju vijesti jednostavno je čin kupovine ili prodaje kao odgovor na vijesti koje se tiču ​​tržišne imovine.

Većina trgovaca koristila je vijesti u jednom ili drugom trenutku kao dodatak svojoj strategiji trgovanja. Vijesti imaju sličan utjecaj za većinu tržišta jer bi šira javnost trebala dobiti pristup informacijama u isto vrijeme kao i ostali. Korištenje informacija koje nisu javno objavljene smatra se “insider tradingom” te je nezakonito.

HFT ovdje ima prednost jer može koristiti moderni softver za analizu vijesti u sekundi nakon što se objave, a zatim odmah otvaraju trgovinske naloge kao odgovor. Softver je dovoljno pametan da može odrediti ne samo o kojoj je imovini riječ, već i o tome je li vijest pozitivna ili negativna. Iako to nije insajdersko trgovanje, daje ogromnu prednost nad bilo kojim trgovcem koji mora obraditi priču i odlučiti kako utječe na tržište.

Je li High-frequency trgovanje dobro ili loše za kripto tržište?

Neki stručnjaci naglašavaju da takva praksa daje jasnu, nepravednu prednost trgovcima koji imaju načina da to učine. No, pristaše smatraju da to pomaže osigurati likvidnost i stabilnost na tržištu kriptovaluta.

Kao što je već istaknuto, High-frequency trgovanje definitivno daje prednost nad onima koji u njega nisu uključeni. Tradicionalni trgovci nikada neće moći uspjeti trgovanjem istim tim strategijama jer nikada ne može pratiti brzinu HF trgovca. To efektivno stavlja veliku većinu malih ulagača na “nižu razinu”, što mnogima ne odgovara. Iako je ova praksa već uobičajena u tradicionalnim financijama, ona ima još veći utjecaj na kripto tržište zbog njegove veličine, neprestanog trgovanja (24/7) te propisa koji nisu normirani (za sada). Oni koji vide decentraliziranu imovinu kao sredstvo za ponovno osmišljavanje novca, smatraju da je HFT još jedan oblik elitizma koji kontaminira slobodno tržište.

Drugi rizik koji ovo predstavlja za tržište je moguće prekomjerno povećanje volatilnosti koje može dovesti do izloženosti flash crashevima. U osnovi, algoritamska priroda i sirova brzina HFT sustava znače da određeni tržišni uvjeti mogu povremeno uzrokovati velik broj prodajnih naloga u samo nekoliko sekundi. To dodaje povišen element rizika za tržište, što može naštetiti nepažljivim trgovcima.

Međutim, zagovornici ovog pristupa tvrde da, budući da HFT djeluje na dodavanju veće likvidnosti na burzama na kojima se koristi, redovni trgovci imaju veću vjerojatnost da će pronaći odgovarajuće naloge i brzo premjestiti svoj novac. Također, poboljšava se učinkovitost otkrivanja cijena, što bi trebalo smanjiti “rupu” između ponude i potražnje i što zapravo smanjuje mogućnost arbitraže. Također, moglo bi se zaključiti da bi upravo ovaj porast učinkovitosti i likvidnosti trebao smanjiti spomenuti rizik od fash crasha.

Zaključno, iako oni koji ne koriste High-frequency trgovanje nikada ne mogu pobijediti HF trgovce  u njihovim vlastitim strategijama, postoje i druge opcije dostupne trgovcima koji se ne oslanjaju na brzinu trgovanja. Možemo ustvrditi da ove druge tehnike zapravo imaju koristi od relativne stabilnosti koju HFT praksa donosi na kripto tržište.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png
* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X