Hoće li i ovaj Halving stvoriti nove kripto milijunaše?

0

Kripto trgovci i holderi podjednako su nestrpljivi uoči dugo očekivanog događaja, Bitcoin halvinga, koji bi se trebao održati sredinom svibnja.

Od nastanka Bitcoina 2009. godine, u njegov je algoritam implementiran halving, događaj koji se odvija otprilike svake 4 godine (povezan je s brojem blokova, a ne s točnim vremenom). Tijekom halvinga, nagrade za minere po novom bloku u blockchainu se smanjuju za pola, a posljedica toga je smanjenje dostupnosti novih Bitcoina.

Michael Dubrovsky, suosnivač tvrtke za mining, PoWx, dao je izjavu u kojoj je pojasnio utjecaj halvinga na cijenu Bitcoina,

“U teoriji, biti će manje Bitcoina na raspolaganju za kupnju ako mineri dobivaju upola manje nagrade po bloku.”

Dakle, iz perspektive ponude i potražnje:

Ako se ponuda Bitcoina smanji, a potražnja za njima ostane ista, tada će se cijena bitcoina povećati. Ukoliko se potražnja za Bitcoinima povećava (Institucionalni ulagači, milenijalci ili boomeri koji žele iskoristiti hype oko kriptovaluta), tada će se cijena Bitcoina znatno povećati.

Povijesne performanse Bitcoin halvinga

Do danas su se odvila samo dva Bitcoin halvinga. Iz povijesne perspektive, nakon prethodnih halvinga, svaki put je cijena Bitcoina dostigla nove najviše razine.

Prvi halving dogodio se 28. studenog 2012. godine. Tada je prepolovljena vrijednost nagrade minerima bitcoina, a nakon tog događaja došlo je do porasta cijene Bitcoina s 11 na 1000 dolara otprilike godinu dana kasnije. Tijekom srpnja 2016. godine odvio se drugi halving, a cijena bitcoina tada je bila oko 700 dolara, a u 2017. godini cijena je naglo skočila na 20 000 dolara.

Hoće li nastati novi Bitcoin milijunaši?

Tijekom prethodna dva Bitcoin halvinga stvoren je velik broj milijunaša. J. R. Forsyth, osnivač tvrtke Onfo, bio je jedan od njih. Studirao je matematiku kao preddiplomski studij te je bio izložen tehnologiji Bitcoina i blockchaina.

Forsyth je za Forbes izjavio:

„Postalo mi je očito da će matematičke valute (poput bitcoina) na kraju zamijeniti suverene note. Rudario sam Bitcoin i Litecoin vrlo rano te sam ih zadržao. Masivno povećanje vrijednosti te imovine omogućilo mi je ulaganje u drugu tehnologiju kriptovaluta što je u konačnici dovelo do razvoja Onfoa, platforme koja pomaže ljudima da zarađuju novac mrežnim rudarstvom. “

Ili, na primjer, uzmite Alana Glansea, osnivača dobrotvorne organizacije i izvršnog direktora tvrtke JuicyFields. Tijekom svojih dana na Wall Streetu kupio je 100 Bitcoina od kolege kojem je hitno trebao novac u 2012. Tada je zaboravio na svoj Bitcoin. Sjetio ga se tek 2017. godine, kada je nakon paraboličnog rasta cijene Bitcoina shvatio da je postao milijunaš. 

Glanse vjeruje da će poticajni paketi od strane američke vlade samo ojačati američku ekonomiju, što bi moglo utjecati na znatan rast kripto tržišta 2-3 mjeseca nakon halvinga Bitcoina.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png
* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X