Hoće li ovo riješiti Ethereumove probleme?

0

Dugo očekivana nadogradnja na Ethereum platformi mogla bi biti udaljena samo nekoliko mjeseci, a trebala bi riješiti problem visokih naknada za transakcije.

“EIP 1559” (Ethereum Improvement Proposal), najiščekivanija je nadogradnja Ethereum mreže od kada je ETH 2.0 pokrenut 1. prosinca 2020. EIP cilja riješiti veliki problem s kojim se Ethereum blockchain bori zadnjih nekoliko mjeseci, a to su trenutno iznimne visoke naknade za transakcije. 

Zašto je ova nadogradnja potrebna?

Nagli rast cijene Ethereuma te rast volumena u DeFi sektoru (koji je velikom većinom baziran na Ethereumu) rezultirali su znatnim rastom potražnje za Ethereumom. Kao posljedica toga, naknade za transakcije (gas fees) naglo su narasle do rekordnih razina. Prema podacima BitInfoCharts, prosječna naknada za transakciju trenutno iznosi 17 dolara, a swapovi tokena na DEX-ovima mogu vas koštati preko 130 dolara.

Izvor: Twitter

EIP-1559 uvodi mehanizam za prilagodbu trenutnog aukcijskog postupka koji određuje transakcijske cijene. To bi trebalo imati učinak dinamičkog prilagođavanja naknada tako da korisnici plaćaju najnižu moguću naknadu.

Osnivač Predictions Globala i Ethereum developer, Ryan Berckmans, sugerirao je da bi EIP 1559 nadogradnja mogla biti pokrenuta u srpnju “London” hard forkom.

Pozitivni učinci na Ethereum

Iako EIP-1559 neće imati izravnog utjecaja na cijenu Ethereuma, ova nadogradnja utječe na njegovu opskrbu na tržištu. Ovo ima neizravan utjecaj na cijenu, a trenutni rast je upravo potaknut manjkom Ethereuma na tržištu jer je velika količina zaključana u DeFi i ETH 2.0 protokolima. EIP-om bi se dinamički sagorijevale naknade, ovo bi na kraju trebalo smanjiti izdavanje novog Ethereuma kad krene Proof-of-Stake.

Berckmans je dodao da će nadogradnja također koristiti skaliranju Layer-2 protokola;

„Jedna od prednosti EIP-1559 je što pomaže skalirati Ethereum ove godine omogućavajući Arbitrumu i Optimismu da pouzdano prebace svoje sigurnosne transakcije u sljedeći blok. Budući da su ove godine Arbitrum i Optimism presudni za skaliranje Ethereuma, EIP-1559 je također. “

Ranije ovog mjeseca sugerirao je da bi dugoročni učinci EIP-a mogli dovesti cijenu Ethereuma do čak 20.000 dolara zbog smanjenja naknade koja se vraća vlasnicima, a sada od nje profitiraju rudari.

Suosnivač Framework Venturesa, Vance Spencer, sugerirao je da će masovno sagorijevanje naknada za transakcije stvoriti “wealth effect tsunami”.

Izvor: Twitter

Postoji dodatna pretpostavka da rudari trenutno moraju prodati svoj Ethereum da bi pokrili troškove. Bez ovog prodajnog pritiska, imovina ima više prostora za rast kada se implementira Proof-of-Stake.

U vrijeme pisanja, cijena Ethereuma je 1.784 dolara nakon što je dosegao svoj ATH od 2.050 dolara 20. veljače prema TradingViewu. Od početka 2021. godine cijena Ethereuma ostvarila je rast od 155%.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X