Hoće li Rusija prestići SAD u rudarenju Bitcoina?

0

Rusija je u zadnje vrijeme poprilično napredovala i postala drugi najveći sektor rudarenja bitcoina u svijetu, odmah nakon SAD-a.

Kina je nekoć bila vodeće svjetsko središte kripto rudarenja, s udjelom između 65% i 75% ukupne računalne snage bitcoin mreže. No budući da je vlada zabranila tu praksu 2021. i zatvorila neke od najvećih svjetskih postrojenja, globalno okruženje kripto rudarenja se promijenilo.

S jedne strane, pojavila su se nova rudarska žarišta poput Kazahstana, a s druge strane, rudari u SAD-u su povećali kapacitete kako bi zadovoljili potražnju i tako pomogli zemlji da zauzme najbolju startnu poziciju.

Međutim, stvari se brzo mijenjaju i SAD možda neće uspjeti zadržati svoje vodstvo.

Prema BitRiveru, ruskoj tehnološkoj tvrtki koja upravlja pogonima za rudarenje kriptovaluta na hidroelektrane, ruski kapacitet rudarenja dosegnuo je 1 gigavat u razdoblju od siječnja do ožujka 2023., čime je po prvi put uvrštena na drugo mjesto.

Izvršni direktor BitRivera, Igor Runets, rekao je da je uspon Rusije na ljestvici uslijedio jer je tempo rudarenja u SAD-u usporen zbog rasta cijena električne energije i ukidanja poreznih poticaja.

“Osim toga, veliku većinu opreme američki rudari kupili su na kredit, tako da su mnoge tvrtke s prekomjernom zaduženošću u procesu stečaja ili su već bankrotirale”, dodao je.

Američki rudari suočavaju se s većim porezima

Porezno i ​​regulatorno okruženje u kojem se nalaze američki kripto rudari postalo je znatno manje prijateljsko u posljednje vrijeme.

Osim Montane, koja omogućuje velikim računalnim objektima koji ispunjavaju uvjete da plaćaju smanjenu stopu poreza. Trend se mijenja i zahtijevaju se dodatni porezi koji ciljaju kripto rudare.

Primjerice, u proračunu predsjednika Bidena za 2023., Ministarstvo financija predložilo je trošarinu od 30%. Porez se naplaćuje na trošak napajanja postrojenja za kripto rudarenje. Prema prijedlozima, rudarske tvrtke bi također trebale prijaviti koliko električne energije koriste i svoje izvore energije.

“Zelena knjiga” Ministarstva financija objavljena u ožujku tvrdi da rast rudarenja digitalne imovine ima negativan utjecaj na okoliš. Također može povećati cijene energije. Ovaj potez jasno daje do znanja da je cilj poreza ograničiti rast kripto rudarenja. U dokumentu se navodi da bi “trošarina na potrošnju električne energije od strane rudara digitalne imovine mogla smanjiti aktivnost rudarenja zajedno s povezanim utjecajima na okoliš i drugim štetama.”

Savezni zakonodavci gledaju na povećanje poreza kao na sredstvo za suzbijanje sektora, sok su neke države zauzele izravniji pristup u zaustavljanju kripto rudarenja.

Okrug Buncombe u Sjevernoj Karolini trebao bi uvesti jednogodišnji moratorij na sve rudarske aktivnosti. Time se lokalnoj vlasti daje vremena da korigira svoje politike zoniranja kako bi se prilagodile objektima za kripto rudarenje.

U međuvremenu je Senat Teksasa predstavio prijedlog zakona kojim će se regulirati načinom na koji Bitcoin rudari komuniciraju s državnom električnom mrežom i oporezivanjem njihove zarade.

Rusko kripto rudarenje ima državnu potporu

Dok lokalne, državne i nacionalne vlasti u SAD-u žele preuzeti vlast u kripto rudarenju, nedavni razvoj događaja sugerira da bi Rusija mogla dodatno smanjiti jaz između dva najveća svjetska rudara Bitcoina.

Nedavno je objavljeno da će ruska vlada subvencionirati novi rudarski centar od 100 megavata u istočnom Sibiru.

Nova kripto farma, koju trenutno gradi BitRiver, neće plaćati porez na zemljište ili imovinu te će imati koristi od smanjene stope poreza na dohodak. Također će dobivati ​​subvencioniranu električnu energiju u iznosu od 50% postojeće cijene.

Izvor: beincrypto

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X