Hoće li Tether uzrokovati masovnu korekciju?

0

Državno odvjetništvo u New Yorku predviđa da će primopredaja financijskih dokumenata Tether kompanije u vezi s navodnim zataškavanjem od 850 milijuna dolara biti dovršena do 15.01, što je udaljeno 4 dana.

U pismu podnesenom Vrhovnom sudu u New Yorku u srijedu, državno odvjetništvo izjavilo je da su izdavatelj stablecoina Tether i kripto burza Bitfinex surađivali u ovoj ilegalnoj radnji. Državno odvjetništvo je također napomenulo da je vremenski rok za predaju dokumenata 15.01.2021., uz prethodno posredovanje suda, koji je još jednom naložio ovim kripto kompanijama da predaju dokumente u kojima se navodi njihov financijski odnos.

Državno odvjetništvo tvrdi da je Bitfinex pokušao prikriti gubitak od 850 milijuna dolara putem platnog procesora Crypto Capital, te da je tajno posudio taj manjak iz rezervi sestrinske tvrtke Tether. Tether izdaje USDT stablecoin, koji sada ima tržišnu kapitalizaciju preko 20 milijardi dolara, prema CoinGecko-u.

Odvjetnici kripto tvrtki prethodno su tvrdili da je nalog za predaju dokumenata preširok. Međutim, ured državnog odvjetništva tvrdi suprotno tvrdeći da pokušaji Bitfinexa da odgodi tada 17 mjeseci staru odredbu “moraju prestati”.

Što je u vezi Tether-a doznao državni odvjetnik New Yorka?

U to vrijeme u kripto sustavu nije bilo puno banaka spremnih raditi s Tetherom i Bitfinexom. Bitfinex je stoga koristio procesor za plaćanja pod nazivom Crypto Capital Corp. Crypto Capital surađivao je s organizacijama povezanim s financijskim kriminalom, pranjem novca i prijevarama s vrijednosnim papirima.

Crypto Capital je radio ovako: osnovao je “shell” tvrtku da biste dobili bankovni račun i koristili ga dok se ne ugasi. Zatim napravite drugu. Bitfinexova matična tvrtka iFinex iznenada je imala rupu u svojim financijama: 850 milijuna dolara njezinih sredstava zadržalo se u Crypto Capitalu. Kad je novac nestao, ispitanici (Tether, Bitfinex) navodno su skrivali gubitke brojnim, ali neobjašnjivim trikovima koji dovode do uvjerenja da je Tether tiskao USDT, a da ga nije potkrijepio izdavanje tokena ekvivalentnom vrijednošću u dolaru

Što će se dogoditi 15. siječnja?

Bitfinex i Tether moraju do 15. siječnja podnijeti dokumente državnom odvjetništvu države New York o svojim financijskim odnosima. Nedostatak od 850 milijuna dolara navodno je tiskao Tether i dao ga Bitfinexu kako bi prikrio gubitke koje je Crypto Capital stvorio. Nagađa se da Bitfinex i Tether ne mogu predati nikakve dokumente bez otkrivanja financijskog zataškavanja. To će rezultirati zaključkom da Tether ne održava odnos 1:1 (USDT:USD), a ovo će rezultirati detaljnijom istragom državnog odvjetnika. Tether je trenutno nerevidiran, što znači da nitko nije provjeravao bankovne aktivnosti Tethera te je li tamo zaista ima 25 milijardi dolara, koliki mu je market cap.

Zaključak

Htjeli mi to ili ne, Tether će barem na kratki rok izazvati nemir na kripto tržištu. Zataškavanje Tethera i Bitfinexa poprilično je očito jer su radili sa ‘shadow bankom’ kako bi svoja sredstva dobivali u redovnim bankama. Ovo je tek početak slučaja od strane državnog odvjetništva, očekuje se da će sljedećih tjedana ovo postati jedna od najvažnijih tema na  kripto tržištu. Tether trenutno ima dnevni volumen od 164 milijarde dolara, što je za oko 60% više od Bitcoina. Ako Tether bude proglašen krivim te njegova legitimnost postane upitna, može doći do znatne korekcije (možda najveće do sada) na kripto tržištu. 

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X