Honduras pokrenuo inicijativu Bitcoin Valley

0

Mali turistički grad u Hondurasu počeo je prihvaćati Bitcoin plaćanja kao dio inicijative “Bitcoin Valley” osmišljene za povećanje prihoda od turizma u 60 lokalnih tvrtki.

Neki mještani Santa Lucije, poput vlasnika trgovačkog centra Cesara Andina, očekuju da će inicijativa otvoriti više mogućnosti za trgovine u tom području i “privući više ljudi koji žele koristiti ovu valutu”, navodi se u izvješću honduraškog medija La Prensa. Andino je dodao:

“Prihvaćanje Bitcoina omogućit će nam da otvorimo još jedno tržište i osvojimo više kupaca. Moramo se globalizirati. Ne možemo se zatvoriti pred tehnologijom i ne možemo biti zaostali kad druge zemlje to već rade.”

Program je započeo 28. srpnja, omogućujući posjetiteljima lokalnih trgovina da plaćaju američkim dolarima, honduraškim lempirom ili Bitcoinom. Općinska uprava Santa Lucije razvila je program Bitcoin Valley u suradnji s kripto burzom Coincaex, Blockchain Honduras i Tehnološkim sveučilištem Hondurasa.

Coincaex osigurava opremu i usluge potrebne za obavljanje kripto plaćanja, dok Blockchain Honduras pruža edukaciju o korištenju kripto novčanika.

La Prensa je objasnila da, iako kupci mogu platiti robu i usluge u Bitcoinu, oni će slati kriptovalutu na Coincaex mjenjačnicu. Mjenjačnica zatim trenutno šalje vrijednost Bitcoina u Lempiru (honduraškoj valuti) trgovcu kako bi im pomogla da izbjegnu gubitak zbog volatilnosti cijene. Stoga vlasnici tvrtki ne primaju izravno Bitcoin kao sredstvo plaćanja prema ovoj shemi.

Lokalni poduzetnici nadaju se da će Bitcoin Valley ponovno potaknuti turističku potrošnju u ovoj tropskoj obalnoj zemlji nakon velikog ekonomskog udara tijekom pandemije COVID-19. Honduras je uživao oko 556 milijuna dolara godišnje potrošnje u turizmu u 2019. prije nego što je promet pao za više od 66% u 2020. na 189 milijuna dolara prema podacima Macrotrendsa.

Honduras se pridružuje šačici zemalja u regiji koje su pokrenule slične programe za legalno plaćanje roba i usluga kriptovalutama.

El Salvador je slavno usvojio  Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja 2021. godine i poduzeo napore diljem zemlje da educira stanovnike o njegovoj korisnosti. Pokrenuta je slična turistička atrakcija ‘Bitcoin Beach’ u gradu El Zonte.

Gvatemala ima svoju inicijativu ‘Bitcoin Lake’ na turističkim mjestima oko jezera Atitlan u planinama Sierra Madre. Gradonačelnik Cesar Piedrasanta Panajachela u regiji također je mineao Bitcoin energijom za koju kaže da bi inače bila neiskorištena i izgubljena.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X