Hong Kong predstavlja nadolazeći režim licenciranja kriptovaluta

0

Komisija za vrijednosne papire i ročnice (engl. futures) Hong Konga poziva na javne konzultacije o novopredloženom režimu licenciranja za kripto mjenjačnice koji bi trebao stupiti na snagu od lipnja 2023.

Ključno razmatranje sastavnica javnog savjetovanja je treba li dopustiti licenciranim burzama da služe malim ulagačima u zemlji i koje mjere treba uvesti kako bi se osigurao niz “snažnih mjera zaštite ulagača”.

Dana 20. veljače, SFC je najavio proces konzultacija i tako predstavio novi režim licenciranja za industriju koji predlaže da sve centralizirane platforme za trgovanje kriptovalutama koje rade u Hong Kongu moraju imati licencu regulatora.

Jasne regulatorne smjernice za industriju

Regulatorne smjernice koje je predložio SFC temelje se na postojećim zahtjevima za licencirane brokere vrijednosnim papirima i automatizirana mjesta trgovanja, dok su neke od postojećih preduvjeta modificirane.

Izjava izvršne direktorice SFC-a Julie Leung istaknula je “nedavna previranja” u ekosustavu kriptovaluta i kolaps industrijskih igrača kao što je FTX kao primarni razlog za jasne regulatorne smjernice za industriju sa zaštitom ulagača na prvom mjestu:

“Još od 2018., naša filozofija i naši predloženi zahtjevi za platforme za trgovanje virtualnom imovinom uključuju snažne mjere zaštite ulagača, slijedeći načelo ‘isti posao, isti rizici, ista pravila’.”

Prema objavi, svaka osoba ili tvrtka koja pruža usluge vezane uz kriptovalute mora podnijeti zahtjev za licencu SFC-u. Nadalje, postavljaju se zahtjevi za mjenjačnice i pružatelje usluga kriptovaluta.

To uključuje brojne preduvjete, uključujući čuvanje imovine, poznavanje svog klijenta, sukobe interesa, kibernetičku sigurnost, računovodstvo, reviziju, upravljanje rizicima, borbu protiv pranja novca/financiranja terorizma i sprječavanje tržišnog ponašanja.

Regulatorni zahtjevi za licenciranje

Tvrtke koje namjeravaju nastaviti poslovati i podnijeti zahtjev za licencu potiču se da pregledaju i revidiraju postojeće sustave i kontrole kako bi zadovoljile zahtjeve nadolazećeg režima. Burze i pružatelji usluga koji se ne namjeravaju prijaviti za licencu morat će se pripremiti za zatvaranje svojih operacija u Hong Kongu.

Hong Kong SFC također namjerava objaviti i održavati popis licenciranih mjenjačnica kriptovaluta i pružatelja usluga kako bi informirao širu javnost o statusima registracije raznih tvrtki.

Dokument od 361 stranice je sveobuhvatan i postavlja ključne predložene regulatorne zahtjeve za licenciranje, kao i smjernice za provedbu AML kontrola i niz drugih obveza za industriju.

Možda najrelevantniji dio odnosi se na prijedlog da se maloprodaji omogući pristup licenciranim platformama za trgovanje kriptovalutama. Postojeći režim Uredbe o vrijednosnim papirima i ročnicama (SFO) na snazi ​​je od 2018., koji je u početku ograničavao platforme s licencom SFO-a na usluge profesionalnih ulagatelja.

U podnesku se navodi da su povratne informacije javnosti učvrstile uvjerenje da bi uskraćivanje pristupa maloprodaji tržištima kriptovaluta moglo naštetiti ulagačima jer bi pojedinci mogli biti prisiljeni trgovati na nereguliranim offshore platformama dostupnim na internetu.

Prema SFC-u, samo dvije platforme za trgovanje trenutačno su licencirane prema SFO-u, dok je SFC uveo politike usmjerene na kriptovalute koje su omogućile postupno maloprodajno ulaganje do ograničene izloženosti imovini kriptovalute.

U listopadu 2022., SFC je odobrio režim za fondove kojima se trguje na burzi kriptovalute i tako malim ulagačima dao neizravan pristup tim tržištima putem reguliranih proizvoda.

U međuvremenu, brojni licencirani brokeri i upravitelji fondova počeli su nuditi usluge kriptovalute ulagačima pod nadzorom SFC-a. Ovo je bio još jedan ključni pokretač u potezu SFC-a da svim vrstama investitora omogući pristup kriptovalutama putem licenciranih platformi od lipnja 2023.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X