“Indeks straha i pohlepe” na tržištu Bitcoin-a

0

Indikator sentimenata za Bitcoin na tržištu kriptovaluta poznat pod nazivom ‘Indeks straha i pohlepe’ koji mjeri pet podataka, upućuje na to da je ‘ekstremni strah’ zahvatio tržište.

Unatoč potencijalno bullish vijestima iz Bakkt-a i spektakularnom porastu cijena tijekom 2019. godine, uvijek emocionalno tržište Bitcoin-a za sada nije optimistično. Kako se cijena i dalje vrti oko razine od 10 000 USD, tržište “medvjeda” koje je pokorilo tržište u 2018. godini očito je još uvijek svježa rana ulagačima.

“Ekstreman strah” na tržištu kriptovaluta

Kod promatranja tržišta kriptovaluta najčešće gledamo Bitcoin pošto je on u većini slučajeva first-mover. A upravo alat za analizu raspoloženja na tržištu Bitcoin-a poznat pod nazivom ‘Indeks straha i pohlepe’ jedan je od glavnih pokazatelja koji trgovci kriptovalutama prate. ‘Indeks straha i pohlepe’ uzima podatke koji se odnose na volatilnost tržišta, trenutni trend i volumen, reakcije na društvenim mrežama, tjedne ankete, dominaciju Bitcoin-a u odnosu na ostatak tržišta i Google trendove. Na temelju tih podataka dobije se ocjena u rasponu od 1-100 i deskriptor u rasponu od “ekstremnog straha” do “ekstremne pohlepe”.

Čitanje članaka i analiza tržišta je trenutno najniže od ovih pet podataka, što u prijevodu znači ekstremni strah. Ovo djeluje pomalo iznenađujuće s obzirom na činjenicu da je indeks postojao tijekom cijelog tržišta medvjeda prošle godine. Iako se Bitcoin silovito srušio početkom 2018. godine, kad je prošlog prosinca dostigao ono za što su mnogi vjerovali da je krajnje dno tržišnog ciklusa, indeks nikada nije postigao tako nisku ocjenu kao što ju trenutno ima.

Tumačenje podataka

Uz dnevna čitanja, indeks daje i prijedloge kako investitor može protumačiti podatke. Jasno, oni koji stoje iza “Indeksa straha i pohlepe” očigledno prate školu investiranja Warren Buffet-a te pišu:

„Izuzetni strah može biti znak da su ulagači previše zabrinuti. To bi mogla biti prilika za kupovinu. Kad investitori postanu previše pohlepni, to znači da je tržište potrebno ispraviti. “

Iako ga je sama ideja o Bitcoin-u potpuno odbila, jedan od najpoznatijih savjeta najboljeg svjetskog investitora, milijardera Warrena Buffeta je da treba biti “uplašen kada su drugi pohlepni i pohlepan, kada su drugi u uplašeni.”

“Indeks straha i pohlepe” trenutno pruža samo informacije za tržište Bitcoin-a. Međutim, postoje planovi za buduće pokretanje usluge za selekciju, tako će se navedeni indikator moći koristiti i za velike altcoine na tržištu kriptovaluta. Međutim, još uvijek nije potvrđen datum izlaska takvih alata za analizu.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X