Iran regulira državno kripto rudarenje!

0

Iranski predsjednik Hassan Rouhani naredio je vladi da izradi obnovljeni plan za nacionalni pristup brzorastućoj kripto industriji, s fokusom na kripto mining.

Predsjedavajući nad iranskim stožerom za gospodarsku koordinaciju, (seminara za nacionalnu ekonomsku strategiju) ranije ovog tjedna, predsjednik Rouhani se obratio mnogim državnim tijelima. Rekao je službenicima Centralne banke Irana (CBI), ministarstvu energetike i ministarstvima informacijske i komunikacijske tehnologije da trebaju osmisliti novu nacionalnu strategiju za kripto rudarstvo. Posebice je mislio na nadogradnju regulatornog okvira i oporezivanje prihoda od rudarstva, izvijestila je u srijedu iranska medijska stranica ArzDigital.

Zaobilazi li Iran ekonomske sankcije pomoću kriptovaluta?

Vijest dolazi tek dva dana nakon što je iranski parlament objavio prijedlog zakona kojim se predlaže primjena stroge regulacije o krijumčarenju stranih deviza na kriptovalute. Novi parlamentarni zakon također bi zahtijevao od kripto burzi koje posluju u Iranu da se prvo registriraju kod CBI-a (Iranske financijske institucije). Tako Iran pokušava spriječiti ilegalni izljev kapitala iz zemlje. Kazne za “krijumčarenje” novca u Iranu može uključivati ​​novčane, ali i zatvorske kazne.

Prije samo nekoliko mjeseci administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa izrazila je zabrinutost da Iranci koriste digitalnu imovinu kako bi zaobišli ekonomske sankcije.

Državno kripto rudarstvo u Iranu

Iran je bio jedna od prvih zemalja koja je službeno priznala rudarstvo kriptovaluta kao legitimnu industriju još u srpnju 2019. godine. Iranska vlada sada izdaje rudarske dozvole, dajući tvrtkama pravo na rudarenje, a zatim rasprodaju svu proizvedenu digitalnu imovinu. U izvještaju o kripto rudarskoj industriji iz siječnja navodi se da je Iran u prvih šest mjeseci od početka inicijative izdao više od 1000 takvih dozvola.

Iran trenutno ima 4% udjela u ukupnom hash rate-u Bitcoina, prema Bitcoin Mining Map-u. To je više nego dvostruko u odnosu na početak rujna 2019. godine.

Nejasno je zašto Rouhani želi da iranski dužnosnici naprave reviziju propisa o rudarstvu Bitcoina. S pritiskom nelegalnog odljeva kapitala iz zemlje, u obliku kriptovaluta, moguće je da i predsjednik želi osigurati da kripto rudari također ne odnose svoj novac dalje od iranske vlade.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png
* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X