Izvlačenje sredstava iz FTX-a moglo bi trajati godinama ili čak desetljećima

0

Komplikacije koje dolaze s digitalnom imovinom, prekograničnom nesolventnošću i konkurentskim jurisdikcijama mogle bi se nastaviti u idućih nekoliko godina.

Dok ulagači jedva čekaju dan kada će moći povratiti svoja sredstva od sada bankrotirane kripto mjenjačnice FTX, stečajni odvjetnici upozoravaju da bi to moglo potrajati “desetljećima”.

Kripto burza FTX, zajedno sa 130 podružnica, podnijela je 11. studenog zahtjev za zaštitu od bankrota.

Stečajni odvjetnik Stephen Earel, partner u Co Cordisu u Australiji, rekao je da će u procesu likvidacije biti “veliki test i vježba kako realizirati kripto imovinu te zatim razraditi kako raspodijeliti sredstva, pri čemu će proces vjerojatno potrajati godinama, ako ne i desetljećima.

To je zbog složenosti koja dolazi s problemima prekogranične nesolventnosti i konkurentskim jurisdikcijama, rekao je odvjetnik Earel.

Katastrofalne posljedice bankrota FTX-a

Earel je rekao da su korisnici FTX-a u redu čekanja sa svima ostalima, uključujući druge zajmodavce, investitore i financijere rizičnog kapitala. Također je upozorio da oni koji su trgovali “kripto za kripto” distribuciju možda neće vidjeti godinama.

Simon Dixon, osnivač globalne investicijske platforme BnkToTheFuture, koji je bio aktivan u stečajnom postupku Celsiusa, istaknuo je da će svatko tko ima sredstva na FTX-u postati vjerovnik. Naveo je i da će preostala imovina na kraju biti dostupna vjerovnicima ovisno o tome što ostane nakon troškova stečaja.

S obzirom na vrijeme potrebno za povrat sredstava, ti bi troškovi mogli biti visoki, rekao je izvršni direktor Binance Australia, napominjući da to znači više pravnih i administrativnih naknada koje utječu na povrate kupaca.

Odvjetnica za digitalnu imovinu Irina Heaver, partnerica u tvrtki Keystone Law u UAE, rekla je za Cointelegraph da i na Bliskom istoku ima velik broj korisnika koji također osjećaju posljedice kolapsa FTX-a, budući da je ta regija treća najveća korisnička baza FTX-a.

Heaver je objasnila da je FTX već dobio licencu i regulatorni nadzor od novoosnovanog regulatora Dubai Virtual Assets Agency (VARA), što predstavlja velike komplikacije za regulatore jer već imaju “veliki regulatorni propust” u svojim rukama.

Heaver je rekao da će samo “kada i ako” FTX uđe u stečajni postupak prema Poglavlju 11 prava vjerovnika nadzirati pravni sustav, uz uključene sudove i stečajne upravitelje.

Nedavni kolaps FTX-a imao je značajne posljedice za investitore diljem svijeta. Nedavno je otkriveno da bankrotirana mjenjačnica kriptovaluta možda ima “više od milijun vjerovnika”. Prema Reutersu, bankrotirana burza FTX duguje najvećim vjerovnicima, njih 50-ak, “gotovo 3,1 milijardu dolara”.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X