Jack Dorsey gradi Web5 na Bitcoin blockchainu

0

Bivši izvršni direktor Twittera Jack Dorsey najavio je razvoj ‘Web5’, decentraliziranog web iskustva koje u potpunosti pokreće Bitcoin mreža.

Web5 je kombinacija Web3 i Weba 2.0 izgrađenog na Bitcoin blockchainu.

U svom nedavno objavljenom tweetu, Dorsey je rekao da će nova platforma imati za cilj rješavanje problema zaštite osobnih podataka.

“Trudimo se osigurati osobne podatke sa stotinama računa i lozinki kojih se ne možemo sjetiti. Danas su na webu identitet i osobni podaci postali vlasništvo trećih strana”, objavila je tvrtka na svojoj web stranici.

Tvrtka Block dodala je da je temeljni identitet platforme decentralizacija i pohranu podataka u aplikacije. U njemu se navodi da će se programeri “usredotočiti na stvaranje divnih korisničkih iskustava uz vraćanje vlasništva nad podacima i identitetom pojedincima.”

Podružnica tvrtke, TBD, najavila je planove za izgradnju novog decentraliziranog weba usredotočenog na Bitcoin (BTC), naglašavajući uvjerenje osnivača Jacka Dorseyja da će najveća blockchain mreža imati glavnu ulogu u evoluciji interneta.

Dorseyjeva motivacija za novim modelom razvoja weba proizlazi iz njegovog uvjerenja da Web3 nikada neće postići istinsku decentralizaciju. Izvršni direktor Blocka često je javno kritizirao Web3 i zajednicu rizičnog kapitala koja podržava njegov razvoj.

Web5 kao zamjena za Web3

Novi projekt pod nazivom “Web5”, predstavlja najnoviji pothvat orijentiran na Bitcoin kojim se Dorsey bavio otkako je otišao s mjesta izvršnog direktora Twittera u studenom 2021.

Dok Web3 uključuje blockchain tehnologiju i tokenizaciju za decentralizaciju interneta, Web5 je zamišljen kao sustav temeljen na identitetu koji koristi samo jedan blockchain: Bitcoin.

Web5 platformu će neovisno kontrolirati pojedinci, a platforma će ispuniti dva ključna slučaja upotrebe: Pojedinci će imati mogućnost “posjedovati svoje podatke” i moći će “kontrolirati svoj identitet”.

web5
Source: Web5 Deck

Što je zapravo Web5?

Prema TBD-ovim prototipnim dokumentima, Web5 će funkcionirati kao decentralizirana web platforma (DWP) koja programerima omogućuje stvaranje decentraliziranih web aplikacija putem decentraliziranih identifikatora (DID) i decentraliziranih čvorova. Osim toga, Web5 će imati monetarnu mrežu usmjerenu na BTC.

“Danas su identitet i osobni podaci postali vlasništvo trećih strana. Web5 donosi decentralizirani identitet i pohranu podataka u vaše aplikacije. Omogućuje programerima da se usredotoče na stvaranje sjajnih korisničkih iskustava, dok pojedincima vraćaju vlasništvo nad podacima i identitetom”, piše na službenoj web stranici TBD-a.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X