Je li Cardano opravdano na visokoj poziciji?

0

Cardano je imao impresivan početak godine jer je probio psihološku barijeru cijene od 1 dolara i dosegnuo svoj ATH od 1,50 dolara. U 2021., Cardano je ostvario 590% profita nakon što se mreža transformirala u multi-asset mrežu, sličnu Ethereumu, a to bi moglo nagovijestiti budućnost Cardana.

Čini se da je posljednji rast ove kriptovalute povezan s listingom na Coinbase Pro, najavljenim 16. ožujka, što je rezultiralo ponovnim rastom na 1,47 dolara 18. ožujka. Kako se Cardanova cijena povećavala, tako je rastao i njegov volumen spot trgovanja, koji je nadmašio Litecoin. Povećani interes investitora također je uzrokovao rast open interesta za Cardanove futures ugovore. Open interest za Cardano je narastao na preko milijardu dolara.

Izvor: ByBit

Probiti barijeru open interesta od milijardu dolara podvig je koji su postigli samo Bitcoin i Ether. Štoviše, Ether je prije samo tri mjeseca imao open interest od dvije milijarde dolara. Stoga, da bismo istinski shvatili zaslužuje li Cardano doista svoju poziciju na ljestvici tržišne kapitalizacije, treba usporediti njegov spot volumen i ostale važne mjerne podatke s drugim altcoinima.

ADA volumen trgovanja i on-chain mjerni podaci jačaju

Bez obzira na kretanje cijena, niska trgovačka aktivnost odražava malu bazu korisnika. Stoga treba očekivati ​​da će Cardanov volumen biti među top 5 u svijetu kriptovaluta. Prema Nomics transparentnom volumenu trgovanja, ADA je 2021. zaista imao promet od 97,5 milijardi dolara, nadmašivši Polkadot, Ripple i Litecoin.

Iako je ovo obećavajuće, treba također istražiti on-chain metrike kako bi se shvatilo odražavaju li futures open interest i spot volumen ovu mrežnu aktivnost. Dnevno aktivne adrese pružaju detaljniji prikaz upotrebe određenog blockchaina. Međutim, ni ovim se podacima ne može vjerovati slijepo. 

Čini se da se Cardano definitivno odvaja od ostalih altcoina (ovdje ne gledamo Ethereum), dosežući 85.000 dnevno aktivnih adresa. Štoviše, čini se da nema naznaka “izmišljenih brojeva” jer se njegov put rasta čini organskim i u skladu s volumenom. Da bi se potvrdilo jesu li te adrese aktivne, treba procijeniti prijenose i transakcije ili ukupni iznos vrijednosti koji učinkovito cirkulira u mreži.

Ovoga puta Cardanova snaga pokazuje se u potpunosti jer mrežni dnevni prijenosi i transakcije u prosjeku iznose 4,5 milijardi dolara dnevno. Taj je iznos najmanje šest puta veći od ostalih konkurenata. Stoga ADA-ina on-chain aktivnost “pruža određenu potporu” tržišnoj kapitalizaciji od 36 milijardi dolara.

Volumeni i on-chain podaci važni su mjerni podaci, ali Cardano također iskorištava nepogodnu poziciju Ethereuma koji ima probleme sa zagušenjima na mreži zbog pretjeranog volumena te manjka skalabilnosti. Ako Ethereum rollupovi uspiju povećati njegovu skalabilnost, cijena ADA tokena mogla bi doživjeti korekciju. Bit će zanimljivo pratiti “borbu” između ADA-e i ETH-a!

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X