Je li decentralizirani internet siguran?

0

Web3 je nastao da bi bio “bolje verzija trenutnog interneta” koju pokreće blockchain. Ipak, kao nova tehnologija, postoji velik broj pretpostavki o stvarnim mogućnostima Web3-a i njegovoj ulozi u našim svakodnevnim životima.

Uzimajući u obzir obećanje decentraliziranog interneta koji koristi javne blockchaine, potpuni prijelaz na Web3 zahtijevao bi pomno ispitivanje nekoliko čimbenika. Bez obzira na sve, sigurnost je jedna od najvažnijih značajki jer, u svijetu koji pokreće Web3, blockchain alati i aplikacije postaju mainstream.

Ranjivosti pametnih ugovora

Dok blockchaini na kojima se pokreću Web3 aplikacije ostaju neprobojni, hakeri ciljaju na ranjivosti unutar pametnih ugovora projekta. Napadi na pametne ugovore za DeFi sektor porasli su, a nedavna studija otkriva da je samo u prvom kvartalu 2022. ukradeno približno 1,6 milijardi dolara u kriptovalutama.

Iako je DeFi podskup Web3 spektra, on odražava najveću financijsku ranjivost unutar ekosustava. Kao rezultat toga, Web3 poduzetnici moraju preusmjeriti svoj marketinški proračun na razvoj inicijalnog sustava.

Kao što se moglo vidjeti tijekom cijele godine, ranjivosti koje hakerima omogućuju krađu golemih količina imovine rezultiraju trajnim gubicima za investitore i mogu uzrokovati neizravan kolaps povezanih ekosustava.

Insajderske prijetnje

Osim vanjskih hakiranja, loši akteri unutar sustava mogu prevariti projekt i njegove investitore. Za izbjegavanje internih napada potrebni su sigurnosni mehanizmi s ograničenim pristupom zaposlenicima.

Dana 14. kolovoza, AMM burza Velodrome Finance vratila je 350.000 dolara jednom od članova svog tima, Gabagoola. Jedan od Velodromeovih novčanika visoke vrijednosti ispražnjen je za 350.000 dolara. Interna istraga koja je uslijedila otkrila je identitet napadača, što je omogućilo tvrtki da povrati ukradenu sumu.

Osiguravanje Web3-a

Više od šest mjeseci bear marketa u kombinaciji s nebrojenim hakovima natjeralo je kripto ulagače da usklade svoja ulaganja s ekosustavima koji odražavaju sigurnost. Kao rezultat toga, od Web3 poduzetnika se očekuje da poduzmu mjere koje osiguravaju dugoročni uspjeh njihovih investitora.

Jedan od načina da se rizici od napada svedu na najmanju moguću mjeru je provođenje bug bounty inicijativa. Bug bounties privlače whitehat hakere, koji pokušavaju identificirati ranjivosti iz hakerske perspektive. Programeri su financijski nagrađeni za pronalaženje grešaka u sustavu.

Osim toga, poduzetnici moraju postaviti multisig novčanike za pohranu sredstava i izbjegavati centraliziranu kontrolu nad novčanicima. Takve mjere, kada se provode u cijelom sustavu, odražavaju veću decentralizaciju i izolaciju od orkestriranih napada.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X